Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς στην Γερμανία. Αμέτρητες διαμαρτυρίες, ατέλειωτες ουρές σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα, προβλήματα στην επαρκή προμήθεια εμβολίων και μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις και επανειλημμένες αντιπαραθέσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο.

"Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της", ανέφερε πριν λίγο καιρό η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", εστιάζοντας  στην εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό υπό τα νέα δεδομένα της πανδημίας.

Η γνωστή γερμανική οργάνωση και πειθαρχία όταν έπρεπε να οργανωθούν και να διανεμηθούν τα εμβόλια, πήγε μάλλον εξαρχής περίπατο. Η γερμανική εκστρατεία εμβολιασμού ήταν από την αρχή πολύ πρόχειρα οργανωμένη.

Εικόνες χάους 

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη εικόνα από το κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο του Freiburg (πηγή Die Welt), όπου ατέλειωτες ουρές Γερμανών και μη συνωστίστηκαν με σπρωξιές, βρισιές και άλλα τινά την Κυριακή 9 Μαΐου χωρίς προηγούμενο ραντεβού και ειδοποίηση, ανεξαρτήτου ηλικίας και προτεραιότητας.

Οι οργανωτές του εκεί εμβολιαστικού κέντρου προφανώς υποτίμησαν τον αριθμό των ατόμων που θα συνωστίζονταν χωρίς την παραμικρή απόσταση και μέτρα ασφαλείας.

Πρόκειται, αναρωτιούνται κάποιοι, για πρόγευση αναφορικά με το τι θα επακολουθήσει τον Ιούνη που η προοπτική των διακοπών χωρίς την υποχρέωση της διενέργειας τεστ θα επιφέρει ασφυξία στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας;

Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε το καλοκαίρι και οι Γερμανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες τέτοιες παρόμοιες εικόνες στη χώρα.

Από την αρχή τα προβλήματα

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς. Οι εμβολιασμοί - σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου - ξεκίνησαν αργά στη Γερμανία, με 367.331 ανθρώπους να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε κατά της Covid-19.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, οι κινητές ομάδες εμβολλιασμού  μετακινούνταν  από γηροκομείο σε  γηροκομείο, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις περίπου 730.000 άνθρωποι ζουν σε αυτά και οι  περισσότεροι άνω των 80 ετών (περίπου 5 εκατομμύρια) ζουν στο σπίτι τους και δεν μπορούσαν να επωφεληθούν .

Σημαιώνεται ότι μόνο μετά την κατ΄οίκον επίσκεψη επιτρέπεται να κλείσουν ραντεβού σε ένα κέντρο εμβολιασμού.

Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες για την τύχη των ηλικιωμένων που ήταν κλινήρεις και άγνωστο παρέμενε μέχρι τότε πότε οι κινητές ομάδες θα πραγματοποιούσαν κατ' οίκον επισκέψεις και αυτό με διαφορά από κρατίδιο σε κρατίδιο.  

Λίγες ποσότητες εμβολίων και καθυστερήσεις

Εξαρχής ακόμη και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, προέβλεπε ότι με την απόφαση να εμβολιαστούν πρώτα οι διαμένοντες σε γηροκομεία, ήταν σαφές ότι τα πράγματα θα κυλούσαν πιο αργά.

 "Ο περιοριστικός παράγοντας εξακολουθεί να είναι το σπάνιο εμβόλιο. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μεταξύ μας στην αρχή", δήλωνε τότε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn. 150.350 δόσεις του εμβολίου Biontech διανεμήθηκαν στη Γερμανία με την έναρξη του εμβολιασμού. Κάθε κρατίδιο έλαβε 9.700 δόσεις - με εξαίρεση τη Βρέμη, η οποία έλαβε 4.850 δόσεις.

Η διανομή του εμβολίου ρυθμίστηκε εξαρχής από κάθε κρατίδιο με διαφορετικό τρόπο. Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, για παράδειγμα, το εμβόλιο προτιμήθηκε από μέρη όπου ζει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών. Στο  Schleswig - Holstein διένειμαν τις δόσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία. Στην Έσση, διανεμήθηκε κυρίως σε γηροκομεία και νοσοκομεία.

Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρήθηκε από την αρχή αφορούσε τους ηλικιωμένους: ενώ τα άτομα με πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούσαν να μάθουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού, ποιες ομάδες ανθρώπων επιτρεπόταν επί του παρόντος να εμβολιαστούν και μπορούσαν επίσης να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού, η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ήταν πιο δύσκολη για τους ηλικιωμένους χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Μερική συγκράτηση του νοσηλευτικού προσωπικού

Τον Δεκέμβριο 2020, περίπου το 73% των γιατρών και σχεδόν το 50% των νοσηλευτών στη Γερμανία ήθελαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε από τη Γερμανική Εταιρεία Εσωτερικής Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής  και τη Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας καταγράφηκαν στην "Deutsche Ärzteblatt".

Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ήδη ξεπερασμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα. Μεγάλο επίσης πρόβλημα δημιουργήθηκε στην πορεία και με τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Μεγάλο εμπόδιο η γραφειοκρατία

Οι αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες, επίσης, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία των εμβολιασμών, παρά το γεγονός ότι η επίσημη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους  ότι η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί.

Απειλήθηκε λοιπόν εξαρχής η δημιουργία ενός εμβολιαστικού χάους, καθώς ενώ υπήρξε έστω και καθυστερημένα απόθεμα εμβολίων, εντούτοις οι γραφειοκρατία ήταν αυτή που έκανε την "μεγάλη χαλάστρα".

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Χάικο Μάας, αναγνώρισε σε συνέντευξή του πρίν λίγες ημέρες στην "Deutsche Welle" τα προβλήματα, αλλά παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τους αμέσως επόμενους μήνες.

"Αυτό που είναι σημαντικό στους επόμενους μήνες είναι να εντείνουμε τους ρυθμούς στον εμβολιασμό, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εμβολίων (Stiko), Thomas Mertens, τέλος, είχε δηλώσει αρχές Απριλίου ότι αργός ρυθμός της διάθεσης των εμβολίων θα ήταν παρελθόν τον Απρίλιο, καθώς αναμενόταν υπερβολική προσφορά εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

"Το βασικό πρόβλημα μέχρι στιγμής ήταν αναμφισβήτητα η έλλειψη εμβολίων", δήλωσε ο προϊστάμενος της Stiko.

Και εμείς αναρωτιόμαστε: εικόνες σαν και αυτή του Μαίου στο κεντρικό εμβολιαστικό κέντρου του Freiburg δείχνουν βελτίωση; Ο χρόνος θα δείξει... 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε