Του Μάριου Παπούδου
Διευθυντή Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center
Το πρώτο πιστοποιημένο νοσοκομείο στην Ελλάδα ως διεθνές κέντρο αναφοράς στη χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης, πρωταγωνιστεί και στις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν στην αντιμετώπιση της πάθησης με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Έξι χρόνια μετά την πρώτη πιστοποίηση τον Οκτώβριο του 2015 ως Κέντρο Αριστείας σε επεμβάσεις κήλης (Center of Excellence – Hernia Surgery), στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, υιοθετώντας τις απαραίτητες νέες τεχνολογίες και ακολουθώντας τις προφυλάξεις ασφάλειας που επιβάλλει η εποχή. Απόδειξη της πιστής εφαρμογής των πρωτοκόλλων που ακολουθούμε (clinical pathways) είναι η επαναπιστοποίηση του Eρρίκος Ντυνάν και του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής, Μάριου Παπούδου, ως Κέντρου Αναφοράς και Χειρουργού Αναφοράς, αντίστοιχα, για τα τρία επόμενα έτη.
Επακόλουθο της αναγνώρισης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο Κέντρο Κήλης είναι η ιδιαίτερα τιμητική ανάθεση εκπαίδευσης χειρουργών ξένων χωρών, στις νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκατάστασης κήλης. Ειδικότερα, μετά από 25 δια ζώσης εκπαιδευτικά διήμερα μέσα σε τέσσερα διαδοχικά έτη, παρά τη δοκιμασία με τον Covid-19, συνεχίστηκαν την τελευταία χρονιά τα σεμινάρια, (αναγκαστικά από απόσταση - webinars), με εντυπωσιακή συμμετοχή χειρουργών από όλο τον κόσμο.
Η κήλη και τα μυστικά της
Κήλη ονομάζεται η προβολή ενός οργάνου της κοιλίας διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Τα σημεία του ανθρώπινου σώματος που συχνότερα εμφανίζεται μία κήληείναι η βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη), ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), οι μετεγχειρητικές ουλές(μετεγχειρητική κήλη ) και η περιοχή άνωθεν του ομφαλού στη μέση γραμμή (επιγαστρική κήλη).
Συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μιας κήλης είναι η κληρονομικότητα, η κακή θρέψη, ο σακχαρώδης διαβήτης, τοκάπνισμα, η μεγάλη ηλικία, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφίατου προστάτη στους άνδρες κ.λπ.
Τα συχνότερα συμπτώματα σε έναν ασθενή με κήλη είναι ευαισθησία, πόνος, καυσαλγία, αίσθημα βάρους στην περιοχή της κήλης ή πλησίον αυτής. Η αναγνώριση ενός ψηλαφητού μαλακού ή σκληρού μορφώματος σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος που αυξομειώνεται με τηνκίνηση, τον βήχα, την κατάκλιση θέτει την σοβαρή υποψία για την ύπαρξη κήλης. Η κλινική εξέταση από έμπειρο χειρουργό θα τεκμηριώσει τη διάγνωση. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί μία κήλη,ο ασθενής θα πρέπει να ενημερωθεί για την πάθηση αυτή και την εξέλιξη της.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η κήλη είναι χειρουργική πάθηση και ο ασθενής αν δεν χειρουργηθεί «δεν θα γίνει καλά». Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και νέα βιοσυνθετικά υλικά (πλέγματα), που εξασφαλίζουν μικρή νοσηλεία,ταχύτατη ανάρρωση, ελάχιστο πόνο και σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής. Σχεδόν όλες οικήλες μπορούν να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά με ιδιαίτερη ευκολία, ειδικότερα όταν είναι μικρές σε μέγεθος, στην αρχή της δημιουργίας των.
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση σημαίνει ότι ο χειρουργός διαμέσου πολύ μικρών οπών στο δέρματου ασθενούς, ανατάσσει το προπίπτον όργανο, τοποθετεί και καθηλώνει το κατάλληλο πλέγμα χωρίς κλασσικές εγχειρητικές τομές, δηλαδή χωρίς διατομή ή διήνυση μυών. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση υπόσχεται ολιγόωρη νοσηλεία στο νοσοκομείο, ελάχιστη έως μηδενική χρήση αναλγητικών άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχύτατη επαναδραστηριοποίηση. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, σιτίζεται με κανονική δίαιτα και ενθαρρύνεται ναεπιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό. Η οδήγηση επιτρέπεταιμετά από δύο – τρεις ημέρες και οι αθλητικές δραστηριότητες μετά από δύο εβδομάδες.
Υπάρχουν αρκετές λαπαροσκοπικές τεχνικές (ΤΑΡΡ, TEP,eTEP). Ο εξειδικευμένος χειρουργόςπραγματοποιεί την καταλληλότερη λαπαροσκοπική επέμβαση, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες τουκάθε ασθενούς. Εξυπακούεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χειρουργός να έχει τη γνώσηκαι την μεγάλη εμπειρία ώστε να εφαρμόζει όλες τις τεχνικές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024