Εξι προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της η φαρμακευτική βιομηχανία, με το δημοσίευμα να τονίζει ότι η πανδημία της COVID-19 αποκάλυψε αδυναμίες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας του φαρμάκου. Σε αυτές τις προκλήσεις συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η χαμηλότερη από τον μέσο όρο εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι φαρμακευτικές απάτες, το σπάσιμο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών, οι αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών  και άλλες. Συγκεκριμένα

Μειωμένη ζήτηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Ενώ το τέλος της πανδημίας μπορεί να είναι ορατό, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Οι αριθμοί των κρουσμάτων COVID-19 αυξάνονται παγκοσμίως και τα περισσότερα εξ αυτών συνεχίζουν να επηρεάζουν χώρες όπως η Ινδία.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της COVID-19 θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρές παρενέργειες στη βιομηχανία μέχρι το τέλος του έτους, εν μέρει επειδή η μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών σημαίνει χαμηλότερη από τη συνηθισμένη ζήτηση για φαρμακευτικά προϊόντα. Επιπλέον, η αγοραστική δύναμη των πελατών μπορεί να παραμείνει χαμηλή, καθώς η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση σε όλο τον κόσμο.

Για επιχειρήσεις που μπορούν να αντέξουν την χαμηλότερη από τον μέσο όρο ζήτηση, το μέλλον φαίνεται καλό. Ορισμένοι παρατηρητές της βιομηχανίας προβλέπουν ότι ο φαρμακευτικός τομέας θα επιστρέψει στο δρόμο για ταχεία ανάπτυξη, όπως ήταν πριν από την πανδημία. Με παράγοντες όπως η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο αυξημένος επιπολασμός χρόνιων παθήσεων και η ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης καθώς η πανδημία υποχωρεί και η οικονομία ανακάμπτει.

Αυξανόμενος ανταγωνισμός από γενόσημα φάρμακα

Οι επερχόμενες λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι τα κακά νέα για ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά από την άλλη αποτελούν καλά νέα για εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν γενόσημα και καταναλωτές που αναζητούν χαμηλότερες τιμές. 

Αρκετά μεγάλα φαρμακευτικά προϊόντα θα χάσουν την αποκλειστικότητα τους στις ΗΠΑ φέτος,  συμπεριλαμβανομένου του ranibizumab, που είχε πωλήσεις αξίας άνω των 1,6 δισ. δολ.το 2020 και του Nebivolol , -φάρμακο υπέρτασης, το οποίο είχε έσοδα από πωλήσεις 600 εκατ. δολ. το 2019.

Φαρμακευτικές απάτες

Η φαρμακευτική απάτη παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία - και ήταν πιθανώς ακόμη χειρότερη κατά τη διάρκεια της COVID-19. 

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν νόμοι που συμβάλλουν στην πρόληψη ή την έκθεση της απάτης στην υγειονομική περίθαλψη,  όπως ο νόμος περί ψευδών ισχυρισμών, ο οποίος παρακινεί τους καταγγέλλοντες να παρουσιάσουν πιθανή απάτη στη μέση τιμή πώλησης, απάτη σε κλινικές δοκιμές, απάτες καλών πρακτικών παραγωγής (GMP) καθώς και τα λάθη της βιομηχανίας.

Αυτοί οι νόμοι μπορεί να έχουν συμβάλει στη μείωση του δυσμενούς αυτού φαινομένου που σημειώθηκε σε όλη την πανδημία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλες ανακτήσεις καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους - οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές διαταραχές στον κλάδο γενικότερα.

Για τους κατασκευαστές, η λήψη μέτρων για την πρόληψη της απάτης και η ενθάρρυνση για την καταγγελία δόλιων συμπεριφορών θα συμβάλει στην αποτροπή ζητημάτων με απάτες στον τομέα της υγείας.

Αύξηση των προσδοκιών των καταναλωτών και δυσκολίες στη διαχείριση των επωνυμιών

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπόκεινται σε μεγάλο έλεγχο από τους πελάτες, πράγμα που σημαίνει ότι η διαχείριση μιας επωνυμίας μπορεί να είναι πιο σημαντική από το συνηθισμένο για το υπόλοιπο του έτους.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές περιμένουν περισσότερα από τη φαρμακευτική βιομηχανία ενώ γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τους πελάτες να εξετάζουν την τιμή ενός φαρμάκου.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να διαχειριστούν τις αυξανόμενες προσδοκίες των καταναλωτών και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις κρίσεις που μπορεί να βιώσει μια μάρκα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους , όπως και ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες συνεχίζουν να διαταράσσονται από την  COVID-19.

Παραβιάσεις δεδομένων και άλλες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Καθώς τα δεδομένα των καταναλωτών γίνονται πιο πολύτιμα, ο αριθμός των διαδικτυακών επιθέσεων αυξάνεται επίσης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την Έκθεση παραβίασης δεδομένων της IBM για το 2020, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κόστισαν στον κλάδο περισσότερα από 5 εκατ. δολ. καθιστώντας τον χώρο του φαρμάκου, την τέταρτη βιομηχανία με τις περισσότερες επιπτώσεις, ακριβώς πίσω από την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση.

Καθώς οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο γίνονται μια πιο σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία, οι επενδύσεις στην ασφάλεια θα πρέπει να αυξηθούν. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν καλύτερες πολιτικές ασφάλειας στο γραφείο αλλά και στους εργαζόμενους που εργάζονται απομακρυσμένα οι οποίοι επίσης διατρέχουν τον κίνδυνο μιας δαπανηρής παραβίασης δεδομένων. 

Διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ενώ οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων δεν κατέρρευσαν υπό την πίεση της COVID-19, η πανδημία αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι λιτές αλυσίδες εφοδιασμού που καλλιεργεί η βιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι ανθεκτικές σε ξαφνικά σοκ ή ζητήματα παραγωγής που προκαλούνται από γεγονότα όπως μια πανδημία. Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλοι χρόνοι παραγωγής και η απρόβλεπτη ζήτηση είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα έως το τέλος του έτους.

Η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί επίσης να είναι ευάλωτη σε εσκεμμένες διαταραχές από τους "χάκερ" και τη μαύρη αγορά. Και η μη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να επιδεινώσει ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις.

Συμπερασματικά, οι εύθραυστες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τα αυξημένα περιστατικά απάτης στην υγειονομική περίθαλψη και η ασθενής ζήτηση θα αποτελέσουν  προκλήσεις για τις φαρμακοβιομηχανίες.
Η διαχείριση αυτών των κινδύνων θα είναι πιθανότατα απαραίτητη για την επιτυχία των επιχειρήσεων το 2021.

Πηγές:
https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD