Σε κοινές παραδοχές, σε σχέση με τα κενά που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, προέβησαν την Τρίτη ο νυν και ο τέως υπουργός Υγείας.

Οι Βασίλης Κικίλιας και Ανδρέας Ξανθός ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο, με θέμα "Το σύστημα Υγείας στην CoViD-19 και στη μετά - CoViD-19 εποχή", που διοργάνωσαν το "Πρώτο Θέμα" και το "ygeiamou.gr".

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως το ΕΣΥ είναι πυλώνας της Υγείας στη χώρα μας και απέδειξε μέσα στην κρίση ότι στάθηκε όρθιο, παρά την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τα διαχρονικά προβλήματα.

"Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κάτι παραπάνω, προσφέροντας ανθρωπιά, γιατί είναι ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό, φτιαγμένο και οργανωμένο έτσι ώστε να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα στάθηκε στο ύψος του, με την ψηφιακή τεχνολογία να είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση: "η παροχή των υπηρεσιών Υγείας, τα φάρμακα νέας τεχνολογίας και ο τρόπος πρόσβασης σε αυτά, υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως αυτούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν", σημείωσε.

"Το ΕΣΥ άντεξε", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, αυτό έγινε χάρη στους 10.000 υγειονομικούς οι οποίοι προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες:

"Με μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν υποδομές, καθόλου εύκολο εν μέσω πανδημίας. Με μια τιτάνια προσπάθεια εξασφάλισης μέσων ατομικής προστασίας στην πρώτη φάση, μέσω της ΕΚΑΠΥ, όταν οι Γάλλοι συνάδελφοι φορούσαν σακούλες σκουπιδιών και οι Αμερικανοί μάσκες από τζιν", ανέφερε.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως το σύστημα μπόρεσε - εν κινήσει - να δημιουργήσει κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: Από 556 φτάσαμε στις 1.500, με τη βοήθεια και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Αποδιοργάνωση

Από το ίδιο βήμα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχτηκε πως το σύστημα έχει υποστεί μεγάλη αποδιοργάνωση και ότι είναι επείγουσα ανάγκη και σημαντική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας, η πλήρης αποκατάσταση της τακτικής λειτουργίας όλων των δημόσιων δομών (νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΙ, ΚΨΥ).

Ανέδειξε το διαχρονικό και διαρθρωτικό έλλειμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο φάνηκε πολύ έντονα στην πανδημία. Πάνω από όλα - είπε - χρειάζεται μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανθρώπινο δυναμικό του:

"Αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής του προσωπικού και βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες νοσηλείας των πολιτών.  Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη από την πανδημία, που θα ενισχύσει το ηθικό του προσωπικού, θα θωρακίσει το ΕΣΥ σε βάθος χρόνου και θα εγγυηθεί την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα Υγείας".

Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως η διεθνής τάση σήμερα, μετά την εμπειρία της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, είναι η αύξηση των διαθέσιμων πόρων υπέρ της Δημόσιας Υγείας:

"Άρα, δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για να μην δρομολογηθεί μια γενναία και μόνιμου χαρακτήρα ένεση ανθρώπινου δυναμικού, κτιριακών υποδομών και σύγχρονου εξοπλισμού  στο ΕΣΥ, με στόχο διευρυμένου φάσματος και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας", τόνισε, για να σημειώσει:

"Αρκεί η πανδημία να μην αντιμετωπιστεί ως μια παρένθεση. Αυτό που δεν πρέπει να  ξεχάσουμε είναι ότι η Δημόσια Υγεία, αλλά και η δημόσια περίθαλψη, είναι κρίσιμος όρος υγειονομικής ασφάλειας, ισοτιμίας των πολιτών, κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης - ευημερίας για κάθε πολιτισμένη χώρα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]