Για ένα διάστημα 2,5 μηνών, από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα φιγουράριζε σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης και στην πρώτη πεντάδα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το εργαλείο καταγραφής, Oxford COVID-19 Government Response Tracker (OxCGRT), του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μετά την άρση του lockdown και την σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων, ο δείκτης αυστηρότητας έχει υποχωρήσει θεαματικά και σήμερα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη βαθμονόμηση του Πανεπιστημίου, στην κλίμακα 1 – 100, η χώρα μας έχει σήμερα δείκτη αυστηρότητας 56,48, και μοιράζεται με άλλες τέσσερις την 11η ως την 14η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης ήταν μόνη πρώτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των 184 χωρών του κόσμου που έχουν συμπεριλάβει στη λίστα οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, από την 3η που βρισκόταν ως τον Απρίλιο, καταγράφοντας "βουτιά" 86 θέσεων.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα που επεξεργάστηκε το iatronet, πρώτες σε αυστηρότητα μέτρων στην Ευρώπη σήμερα είναι η Γερμανία και η Ιρλανδία με δείκτη 75 και 74,07 αντίστοιχα. Μεγαλύτερο δείκτη από την Ελλάδα έχουν επίσης οι Ιταλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Σουηδία, Κύπρος, Ολλανδία, Πορτογαλία και Πολωνία.

Σε άλλες χώρες του κόσμου

Σε παγκόσμιο επίπεδο τον μεγαλύτερο δείκτη αυστηρότητας στα μέτρα περιορισμού κατέχει η Σρι Λάνκα, με 90,74, και τον χαμηλότερο η Νικαράγουα με μόλις 13,89.

Η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχει δείκτη 68,98, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ενώ η Ινδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας το τελευταίο δι έχει δείκτη αυστηρότητας 81,94.

Το Ισραήλ, που έχει πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, κατάφερε να ρίξει τον δείκτη σχεδόν στο μισό, με 43,52 σήμερα, έναντι 87 τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σταδιακή βελτίωση της εικόνας παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, με δείκτη 52,31. Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζει ο δείκτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 62,50 σήμερα, ενώ σημαντική χαλάρωση μέτρων καταγράφεται στη Ρωσία με δείκτη 36,57.

Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες, τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού εντοπίζονται στην Τουρκία με 74,07. Χαμηλότερος από την Ελλάδα είναι ο δείκτης στην Αλβανία (46,30), τη Βουλγαρία (48,15), τη Ρουμανία (48,5), ενώ η Σερβία καταγράφει το ίδιο «σκορ» με τη χώρα μας στο 56,48.

Τι είναι το OxCGRT

Το ψηφιακό εργαλείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταγράφει τα μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να τα αξιολογεί ποιοτικά. Όπως διευκρινίζουν οι διαχειριστές της εφαρμογής, η καταγραφή δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως "βαθμολόγηση" της καταλληλότητας ή της αποτελεσματικότητας της απόκρισης της κάθε χώρας. "Η υψηλότερη θέση σε έναν δείκτη δεν συνεπάγεται ότι η απόκριση μιας χώρας είναι καλύτερη από άλλες χαμηλότερες στην κατάταξη", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το εργαλείο λαμβάνει υπόψη συνολικά 19 διαφορετικούς δείκτες κυβερνητικής απόκρισης, εκ των οποίων οι 8 αφορούν τις πολιτικές περιορισμού κυκλοφορίας, λειτουργίας σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων. Τέσσερις δείκτες καταγράφουν οικονομικές πολιτικές, όπως η εισοδηματική στήριξη στους πολίτες και η ελάφρυνση χρέους. Επτά αφορούν τις πολιτικές στο σύστημα υγείας (πρόγραμμα εμβολιασμού, αριθμός τεστ COVID-19, ιχνηλάτηση επαφών, επείγουσες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη). Οι τρεις κατηγορίες συγκροτούν τον γενικό δείκτη απόκρισης της κάθε χώρας, με μια βαθμονόμηση στην κλίμακα από 1 ως 100.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών