Το καλοκαίρι έφτασε και οι αποκαλυπτικές εμφανίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που προκαλούν αμηχανία και ρίχνουν την αυτοπεποίθηση στο ναδίρ.
«Ατέλειες» στους βραχίονες, στα γόνατα, στους μηρούς ή την κοιλιακή χώρα, τα λεγόμενα «παχάκια» συχνά αφαιρούν «πόντους» από την εικόνα μας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ενδυματολογικές επιλογές μας.
Είναι γεγονός ότι η παρατεταμένη καραντίνα, σε πολλές περιπτώσεις, είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους, κάνοντας τις ασυμμετρίες περισσότερο εμφανείς.
Εντούτοις, επειδή τα τοπικά προβλήματα είναι γονιδιακού τύπου, η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζουν τη συσσώρευση λιπώδους ιστού σε συγκεκριμένες περιοχές.
Όσο βάρος και αν χάσει κανείς, πάντα θα υπάρχει ένας πλεονασμός τοπικά και, ακόμα και με μία μικρή προσθήκη κιλών, τα «επίμαχα» σημεία θα γίνονται περισσότερο εμφανή.
Λιποδιάλυση και σύσφιξη
Παρότι διανύουμε ήδη τον πρώτο θερινό μήνα, υπάρχει ακόμα χρόνος για ριζικές αλλαγές, όταν πρόκειται για μικρά τοπικά προβλήματα.
Οι σύγχρονες μέθοδοι της Πλαστικής Χειρουργικής μπορούν να δώσουν μόνιμο αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, διαμορφώνοντας το έδαφος για ένα καλοκαίρι με αυτοπεποίθηση και ελεύθερες ενδυματολογικές επιλογές.
Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να διενεργηθούν σε ένα σημείο ή σε περισσότερα, συνδυαστικά. Στο πρόσωπο εφαρμόζονται στο πηγούνι (προγούλι) και στο σώμα στους βραχίονες, στην κοιλιακή χώρα, στους μηρούς και στα γόνατα, ενώ αντιμετωπίζουν και τη γυναικομαστία στους άνδρες.
«Με τις διαδικασίες αυτές αφαιρούμε τα βασικά λιποδυστροφικά κύτταρα και καταστρέφεται η λιποαποθήκη. Ταυτόχρονα, γίνεται επεξεργασία στον υποδόριο ιστό και σφίγγει το δέρμα, έτσι ώστε να μην «κρεμάσει».
Η καταστροφή της λιποαποθήκης γίνεται με λιπόλυση, με τη χρήση λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων. Με τις ίδιες μεθόδους γίνεται και η σύσφιξη. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, καθώς καταστρέφεται η λιποαποθήκη βάσης, από την οποία προέρχονται τα βασικά δυστροφικάλιποκύτταρα», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστικός χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Η διαδικασία δεν απαιτεί πάντα τομές και όταν γίνονται, αυτές είναι μικροσκοπικές -έως 1cm- σε μη εμφανή σημεία και δεν αφήνουν καν σημάδι.
«Στο «προγούλι» η τομή γίνεται κάτω από το πηγούνι, στο στήθος στους άνδρες γίνεται στη θηλαία άλω (ένωση του σκούρου με το λευκό δέρμα), στο γόνατο γίνεται στην πίσω πλευρά του και στην κοιλιακή χώρα γίνεται συνήθως υπερηβικά.
Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, γίνονται εσωτερικά και, επίσης, δεν είναι εμφανή. Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ενδέχεται να υπάρξει μία μικρή, παροδική διαφορά στο χρώμα τοπικά», εξηγεί η δρ Σεφέρη - Δανιήλ.
Στόχος των επεμβάσεων αυτών είναι η καταστροφή των μικρών τοπικών λιποαποθηκών που βρίσκονται στις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, δίνοντας μόνιμο αποτέλεσμα.
Διενεργούνται συνήθως με τοπική αναισθησία ή σε κάποιες περιπτώσεις με μέθη και δεν απαιτείται νοσηλεία. Στη συνέχεια γίνεται μία περίδεση για 3-4 24ωρα και σε 5-6 ημέρες το αργότερο μπορεί κανείς να βγει στην παραλία.
«Παρότι τα προβλήματα είναι μικρά, συχνά είναι σημαντικά γι’ αυτόν που τα αντιμετωπίζει, καθώς τον ενοχλούν, ειδικά εάν υπάρχουν όλα μαζί σε ένα σώμα. Έτσι, παρόλο που μπορεί κανείς να έχει χάσει βάρος ή να γυμνάζεται, λόγω γονιδιακών τάσεων, μπορεί το σώμα να μην είναι συμμετρικό. Προκειμένου να αποκτήσει κανείς αυτή τη συμμετρία θα πρέπει οι πολύ μικρές προβληματικές περιοχές να σμιλευτούν», αναφέρει η δρ Σεφέρη- Δανιήλ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε