Υγιή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί ενδεχομένως να επιδρούν θετικά στη μακροπρόθεσμη εικόνα των ασθενών, έδειξε νέα έρευνα.
Ασθενείς με καρκίνο μαστού που έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάγνωση, έχουν καλύτερη εικόνα μακροπρόθεσμα, αναφέρει νέα έρευνα.
Σε συνδυασμό με αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες, τα ευρήματα υποδεικνύουν συνεχιζόμενο όφελος για ασθενείς που διατηρούν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D και πέρα από την αγωγή κατά του καρκίνου, δήλωσε ο ερευνητής Song Yao, Καθηγητής στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Buffalo.
Η έρευνα έγινε σε 4.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 επίπεδα: έλλειψης βιταμίνης D, ανεπαρκές επίπεδο ή επαρκές.
Η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει αιτιατή σχέση. Όμως βρήκε ότι σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν έλλειψη, γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 27% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο τα 10 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα και 22% χαμηλότερα για θάνατο από καρκίνο μαστού.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και αποτελέσματος στον καρκίνο ήταν παρόμοια άσχετα από την κατάσταση υποδοχέων οιστρογόνων.
Η σχέση φάνηκε κάπως ισχυρότερη σε ασθενείς χαμηλότερου βάρους και όσες διαγνώστηκαν με πιο προχωρημένο καρκίνο μαστού.
Ο Yao δήλωσε ότι τα ευρήματα από τη μεγάλη έρευνα παρατήρησης σε γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού και παρακολουθήθηκαν 10 χρόνια δίνουν τις ισχυρότερες ενδείξεις έως σήμερα για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, ιδιαίτερα για έγχρωμες και ασθενείς πιο προχωρημένου σταδίου.
Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ