Αν και ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι η πιο δαπανηρή ασθένεια για τα ασφαλιστικά προγράμματα, τα θέματα  ψυχικής υγείας είναι αυτά που προκάλεσαν σημαντική αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Sun Life. Η ετήσια έκθεση του φορέα ασφάλισης με θέμα « Ανάλυση υψηλού κόστους και ανάλυση τάσεων στα ενέσιμα φάρμακα », εξέτασε τις αυξήσεις  από το 2017 έως το 2020.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2020, ο καρκίνος ήταν η πιο συνηθισμένη και πιο δαπανηρή ιατρική πάθηση, με αύξηση 16%. Τα φάρμακα για τον καρκίνο αντιστοιχούσαν στα 9 από το 10 πιο δαπανηρά φάρμακα υψηλού κόστους το 2020.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα θέματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν κατά 21% μεταξύ του 2019 και του 2020. Η κατάχρηση αλκοόλ ή οπιοειδών και η κατάθλιψη ήταν τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που επιβάρυναν την ψυχολογία, σύμφωνα με στοιχεία .

«Παρακολουθούμε στενά αυτές τις τάσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι εργοδότες και οι υπάλληλοί τους θα λάβουν τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζονται», δήλωσε η Jennifer Collier, RN, αντιπρόεδρος της Stop-Loss and Health στη Sun Life. «Οι καθυστερημένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενειών  από ό,τι θα ήταν κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να υποστηρίξετε τα μέλη με σοβαρές ιατρικές παθήσεις και να βεβαιωθείτε ότι έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία. "

Η έκθεση σημείωσε τη συχνότητα των διαγνώσεων καρκίνου τονίζοντας ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιτυχία των θεραπειών για τον καρκίνο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κόστους.  Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών αλλά και στο γεγονός ότι περισσότερα άτομα επιβιώνουν από καρκίνο, ανέφερε η έκθεση. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% ετησίως μεταξύ 2008 και 2017.

Εκτός από την αύξηση κατά 21% των προβλημάτων ψυχικής υγείας, οι συνολικές δαπάνες για τα ψυχικά νοσήματα αυξήθηκαν σχεδόν 25%, σύμφωνα με την έκθεση. Μεταξύ των πιο επηρεαζόμενων ατόμων ήταν αυτά που απασχολούνται στην υγειονομική περίθαλψη, τα οποία όχι μόνο ανησυχούν για την πανδημία, αλλά βίωσαν ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής πίεσης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, 4 στους 10 ενήλικες ανέφεραν κάποιο είδος άγχους ή κατάθλιψης το 2020, σε σύγκριση με μόλις 1 στους 10 το προηγούμενο έτος.

Μετα-πανδημικές τάσεις

Συνεχές ενδιαφέρον για τηλεθεραπεία και απομακρυσμένη περίθαλψη: Δύο μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας, το 1% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκαν μέσω της τηλεθεραπείας. Τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 43%. Η έκθεση προβλέπει ότι το ενδιαφέρον για την τηλε-υγεία θα συνεχιστεί, ακόμη και αν οι επισκέψεις δια ζώσης αυξάνονται.

Η έκθεση προβλέπει ότι η τηλεργασία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην εξάπλωση άλλων ασθενειών, λόγω της λιγότερης προσωπικής επαφής στους χώρους εργασίας.

Ενα από τα σαφή αποτελέσματα της πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης είναι ότι οι εργοδότες δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Η έκθεση σημείωσε ότι πολλές εταιρείες επεκτείνουν τις εθελοντικές παροχές και ότι οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτούς τους τύπους παροχών.

Πηγές:
benefitspro.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών