Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να θεσμοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και το φθινόπωρο να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο. Η Κυβέρνηση αναμένει το "πράσινο φως" για το θέμα από την Επιτροπή Βιοηθικής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον ΑΝΤ1.

"Η Επιτροπή Βιοηθικής θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες Υγείας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως ο λόγος γίνεται για το εάν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή όχι σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας, σε νοσοκομειακές μονάδες όπου βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία,

"Και αν πρέπει να είναι υποχρεωτικός, ποια είναι αυτά τα βήματα με τα οποία εξασφαλίζεις ότι αυτό είναι συνταγματικό, ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων και το δικαίωμα στην εργασία και πώς αυτό έρχεται να συμβαδίσει και με την ελληνική κοινωνία", είπε ο υπουργός, για να διευκρινίσει:

"Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν. Βλέπετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε μία απόφαση εν θερμώ. Αντιθέτως, είπε, θα ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα δρομολογήσουμε μέσα στο καλοκαίρι αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, που θα νομοθετηθούν κιόλας, έτσι ώστε το φθινόπωρο να μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι το οποίο προστατεύει τους συμπολίτες μας".

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, όταν θέλει η Πολιτεία μπορεί να βρει λύσεις, που δεν είναι ακραίες ή εξεζητημένες, σε προβλήματα τα οποία είναι καίρια, υπό το πρίσμα της  προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας:

"Το να υπάρχουν συμπολίτες μας μέσα σε ΜΕΘ, μέσα στα νοσοκομεία ή μεγάλοι σε ηλικία, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, σε οίκους ευγηρίας να μη θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες Υγείας, αυτό το θεωρώ ανεπίτρεπτο", τόνισε.

Ευεργετήματα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ευεργετήματα, εκτίμησε πως δεν πρόκειται για προνόμια: "Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται, επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν.Δίνουμε σιγά - σιγά, με βάση τις επιστημονικές αποφάσεις, βαθμούς ελευθερίας. Είναι θεμιτό αυτό και εκεί πρέπει να επιστρέψει όλη η ελληνική κοινωνία".

Για εκείνους που δενθέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, σημείωσε πως είναι αντιληπτό, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών. Όλων, και αυτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

"Και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε με πειθώ και με διάφορους τρόπους, να εξηγήσουμε πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι", υπογράμμισε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]