Έρευνα σε  200.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς την πάθηση. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2021, και δημοσιεύτηκε στο ESC Heart Failure.

Ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια ως επίπτωση της αγωγής κατά του καρκίνου. Πιο πρόσφατα, επίσης φάνηκε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερη εμφάνιση καρκίνου κατά τη διάρκεια της πάθησής τους αλλά οι περισσότερες έρευνες είναι μικρές.

Η νέα έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και νέων εμφανίσεων καρκίνου σε μεγάλη ομάδα.

Στην ανάλυση περιελήφθησαν  100.124 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  και 100,124  χωρίς.
Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για την εξέταση της σχέσης σε 10 χρόνια.

Η μέση ηλικία ήταν τα 72.6 έτη και το 54% ήταν γυναίκες. Στα 10 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, η εμφάνιση καρκίνου ήταν σημαντικά υψηλότερη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (25.7%) έναντι των υπόλοιπων (16.2%). Στις γυναίκες η εμφάνιση καρκίνου ήταν 28.6% σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και  18.8% σε όσες δεν έπασχαν από αυτή. Στους άντρες τα ποσοστά ήταν 23.2% και 13.8%.

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνδεόταν σημαντικά με εμφάνιση καρκίνου. Σημαντικές σχέσεις φάνηκαν με όλα τα είδη καρκίνου που αξιολογήθηκαν. Η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου αφορούσε τον καρκίνο στα χείλη, στη στοματική κοιλότητα και στο φάρυγγα, ενώ ακλουθούσε ο καρκίνος στο αναπνευστικό.

Ο Dr. Luedde δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επιτρέπουν να εικάσουμε ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει αιτιατή σχέση. Βιολογικά, αυτό είναι λογικοφανές, καθώς υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις ότι παράγοντες που εκκρίνο ται από την καρδιά με ανεπάρκεια μπορεί ενδεχομένως να διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food