Περισσότερες ανατιμήσεις σε φάρμακα και κυρίως σε αυτά που αφορούν σπάνιες παθήσεις αναμένονται το προσεχές διάστημα. Οπός αναφέρει η εταιρεία GoodRx, παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δρομολογήσει αυξήσεις και ήδη έχουν παρατηρηθεί σε 13 φάρμακα με τον μέσο όρο των ανατιμήσεων να είναι της τάξεως του 3,9%.  

Η αρχή ξεκίνησε ως επί το πλείστον από μικρότερες εταιρείες που ασχολούνται με σπάνιες διαταραχές, όπως Zogenix, Rigel Pharmaceuticals, Recordati Rare Diseases, Catalyst Pharmaceuticals, Azurity Pharmaceuticals και άλλες.

Η αύξηση 9,5% από την Zogenix για το σπάνιο φάρμακο για την επιληψία, Fenfluramine, που αφορά παιδιά σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανατίμηση μέχρι στιγμής. Το Fenfluramine έγινε το πρώτο εμπορικό προϊόν της Zogenix πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ενεκρίθη από τον FDA για να θεραπεύει τις επιληπτικές κρίσεις που σχετίζονται με το σύνδρομο Dravet, μπαίνοντας στην αγορά με τιμή καταλόγου 1.278 δολ.για ένα μπουκάλι των 30 mL.

Στη συνέχεια, υπάρχει το αμφιλεγόμενο φάρμακο amifampridine της πολυεθνικής Catalyst για ασθενείς που εμφανίζουν μια σπάνια νευρομυϊκή διαταραχή που ονομάζεται LEMS. Η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη αντίδραση μετά την έναρξη της θεραπείας, που κοστίζει 375.000 δολ. ετησίως.

Η Catalyst θα αυξήσει την τιμή καταλόγου του amifampridine κατά 4,5%, αναφέρει η GoodRx. Εν τω μεταξύ, το πρώτο και μοναδικό εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο fostamatinib disodium hexahydrate, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας θρομβοκυτταροπενίας, θα ανατιμηθεί κατά 5%.

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα  ανατιμήθηκαν ήδη νωρίτερα αυτό το έτος. Για παράδειγμα, η Recordati αύξησε την τιμή του  osilodrostat, που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της νόσου του Cushing, κατά 9% τον Ιανουάριο. Η εταιρεία ξεκίνησε τον Ιούλιο με μια επιπλέον αύξηση 5%, αναφέρει η GoodRx. Η φαρμακευτική εταιρεία TerSera Therapeutics αύξησε το φάρμακο χρόνιου πόνου Ziconotide κατά 4%.

Τον Ιανουάριο, 800 φαρμακευτικά προϊόντα αύξησαν τις τιμές τους κατά 4,5% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της GoodRx. Η Pfizer αντιπροσώπευε σημαντικό μέρος αυτών και έχει ήδη ξεκινήσει ένα νέο γύρο ανατιμήσεων κατά 1,5% για το Gemtuzumab ozogamicin, που αφορά την οξεία μυελοειδή λευχαιμία  και το inotuzumab ozogamicin για  τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Οι αυξήσεις έρχονται καθώς η βιομηχανία δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD