Ασθενείς με διάγνωση καρκίνου που λαμβάνουν ασπιρίνη ως μέρος της αγωγής τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 20%, υπέδειξε επισκόπηση.

Επιστήμονες του Cardiff University έκαναν συστηματική επισκόπηση 118 ερευνών παρατήρησης σε ασθενείς με 18 είδη καρκίνου.

Ανακάλυψαν ότι σε 250.000 ασθενείς με καρκίνο που ανέφεραν λήψη ασπιρίνης, αυτή συνδεόταν με μείωση 20% στους θανάτους από τη  νόσο.

Σύμφωνα με την επισκόπηση, οι διαθέσιμες ενδείξεις για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της δικαιολογεί τη χρήση ως συμπληρωματική αγωγή σε ευρεία γκάμα καρκίνων.

Ο ομότιμος καθηγητής Peter Elwood, του Cardiff University που μελετά την επίδραση της ασπιρίνης για περισσότερα από 50 χρόνια, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η ομάδα του εκπλήσσεται από τις δράσεις της ασπιρίνης στους βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο και αυτοί φαίνεται πως είναι ίδιοι σε πολλούς διαφορετικού καρκίνους.

Η επισκόπηση έδειξε ότι σε οποιοδήποτε διάστημα μετά τη διάγνωση καρκίνου περίπου 20% περισσότεροι από τους ασθενείς που λαμβάνουν  ασπιρίνη είναι ζωντανοί σε σύγκριση με ασθενείς που δεν λαμβάνουν.

Μικρός αριθμός ασθενών εμφάνισε αιμορραγία αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις επιπλέον θανάτων λόγω αιμορραγίας σε ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη.

Ο Καθηγητής Elwood, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η ασπιρίνη δεν βοηθά μόνο στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας αλλά έχει φανεί πως μειώνει και τη μετάσταση.

Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι σημαντική μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ασπιρίνη- και το όφελος φαίνεται να μην περιορίζεται σε ένα είδος αλλά σε διάφορα.

Η ασπιρίνη επομένως φαίνεται να αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως επικουρική θεραπεία στον καρκίνο.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η ασπιρίνη δεν είναι πιθανή εναλλακτική άλλης αγωγής.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο ecancermedicalscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food