Η GlaxoSmithKline σκοπεύει να πληρώσει τουλάχιστον 700 εκατ. δολ. για να αποκτήσει δικαιώματα σε δύο πειραματικά φάρμακα για νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μια συμφωνία ιδιαιτέρως σημαντική για τον βρετανικό φαρμακευτικό γίγαντα, ο οποίος δεν έχει επενδύσει σημαντικά κονδύλια σε φάρμακα για τον εγκέφαλο για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η συμφωνία με την Alector, μια εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια περιστρέφεται γύρω από μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει μια ποικιλία βασικών λειτουργιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης των κυττάρων, της επιδιόρθωσης και της φλεγμονής. Η GSK έχει τώρα πρόσβαση σε δύο φάρμακα της Alector που προορίζονται για την ενίσχυση αυτής της πρωτεΐνης - με το ένα να δοκιμάζεται κατά ενός ασυνήθιστου τύπου άνοιας και το άλλο για πιο συχνές ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον και το Alzheimer.
Εκτός από την αρχική πληρωμή, η GSK θα προσφέρει στην Alector επιπλέον 1,5 δισ. δολ., υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν ορισμένα ορόσημα στην εμπορική τους ανάπτυξη .
Τα φάρμακα για τον εγκέφαλο παρουσίαζαν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη δεκαετία του 1990, οι GSK, Pfizer και Eli Lilly ήταν στην πρώτη γραμμή δημιουργώντας μια νέα, επικερδή κατηγορία αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων. Και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι AstraZeneca και Bristol Myers Squibb είχαν δημιουργήσει επιχειρήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γύρω από τα αντιψυχωσικά φάρμακα.
Αλλά η διατήρηση αυτής της δυναμικής αποδείχθηκε δύσκολη. Ιστορικά, η νευροεπιστήμη ήταν ένας από τους πιο δύσκολους τομείς της ανάπτυξης φαρμάκων εξαιτίας της περίπλοκης βιολογίας του εγκεφάλου. Καθώς οι αποτυχίες στις κλινικές μελέτες άρχισαν να συσσωρεύονται, πολλές εταιρείες εγκατέλειψαν ή αποσύρθηκαν από το συγκεκριμένο πεδίο δράσης, συμπεριλαμβανομένης της GSK.
Γεγονός, που πλέον αποτελεί παρελθόν για την τελευταία μετά την πρόσφατη συμφωνία της με την Alector.
Τα δύο φάρμακα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία στοχεύουν αμφότερα σε μια πρωτεΐνη γνωστή ως προγρανουλίνη, η οποία συνήθως βοηθά στον έλεγχο της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο που κωδικοποιεί αυτήν την πρωτεΐνη μεταλλάσσεται, η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η μετωπιαία άνοια.
Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το Aducanumab της Biogen για το Αλτσχάιμερ, παρά τις ασαφείς ενδείξεις ότι το φάρμακο λειτουργεί.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Bristol Myers Squibb δήλωσε ότι θα επανέλθει στο κυνήγι των φαρμάκων του Αλτσχάιμερ μέσω μιας συμφωνίας 80 εκατ. δολ. με την Prothena, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται σε δυσλειτουργικές πρωτεΐνες. Επίσης, η Eli Lilly ανακοίνωσε σχέδια για την ταχεία έγκριση για ένα πειραματικό φάρμακο του Alzheimer που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Aducanumab.
Για την Alector, η συμφωνία με την GSK της προσφέρει την υποστήριξη ενός άλλου μεγάλου φαρμακευτικού συνεργάτη. Σε δύο άλλα πειραματικά της φάρμακα έχει δώσει την άδεια χρήσης στην AbbVie.
Πηγές:
biopharmadive.com/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;