Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος καρκίνος στους άνδρες και ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος συνολικά. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού στους άνδρες που παράγει το σπερματικό υγρό το οποίο τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα. Την περασμένη χρονιά, υπολογίζεται πως περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και περίπου 375.000 πέθαναν από την ασθένεια παγκοσμίως.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Πολλοί τύποι αυτού του καρκίνου αναπτύσσονται αργά και περιορίζονται στην περιοχή, όπου ενδέχεται να μην προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Παρ' όλα αυτά, ενώ ορισμένοι τύποι καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά και μπορεί να χρειάζονται ελάχιστη ή και καθόλου θεραπεία, υπάρχουν και τύποι που είναι πολύ πιο επιθετικοί και μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα.
Ο καρκίνος του προστάτη που εντοπίζεται νωρίς έχει την καλύτερη πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Δεν είναι σαφές τι τον προκαλεί, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μεγαλύτερη ηλικία (άνω των 50 εμφανίζεται πιο συχνά), η κληρονομικότητα αλλά και η παχυσαρκία.
Σε πρώιμο στάδιο, δεν εμφανίζει συχνά συμπτώματα και μπορεί να μην τον εντοπίσουμε. Ο καρκίνος του προστάτη που είναι πιο προχωρημένος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Πρόβλημα ούρησης
- Μειωμένη δύναμη στο ρεύμα των ούρων
- Αίμα στα ούρα
- Αίμα στο σπέρμα
- Πόνος στα οστά
- Μείωση βάρους
- Στυτική δυσλειτουργία
Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Μεταξύ αυτών είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η θεραπεία με ανταγωνιστές ορμονικών υποδοχέων, δηλαδή ουσίες που σταματούν το σχηματισμό τεστοστερόνης ή αποτρέπουν την επίδρασή της στη θέση-στόχο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινωμάτων του προστάτη. Μερικές φορές, οι παραπάνω θεραπείες συνδυάζονται.
Μέσα στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες που έχουν εγκριθεί, βρίσκονται και δύο φάρμακα που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του προστάτη ως χρόνια πάθηση, με σκοπό να σταματήσουν την ανάπτυξή του και να διατηρηθεί το επίπεδο ζωής του ασθενούς χωρίς επεμβατικές θεραπείες. Αυτά τα φάρμακα είναι το διχλωριούχο ράδιο-223 και η δαρολουταμίδη. Η δαρολουταμίδη είναι αναστολέας υποδοχέων ανδρογόνου, χορηγούμενος από το στόμα και έλαβε έγκριση για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC), οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου.
Όσον αφορά το διχλωριούχο ράδιο-223 και τη στοχευμένη θεραπεία με α-σωματίδια, η Bayer προχωρά ένα βήμα παραπέρα με τη συμφωνία εξαγοράς της Noria Therapeutics Inc. (Noria) και της PSMA Therapeutics Inc. Με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η Bayer αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα σε μια διαφοροποιημένη θεραπευτική αγωγή α-σωματιδίων η οποία βασίζεται στο ακτίνιο-225 και σε ένα μικρό μόριο-φορέα που στοχεύει το ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης (PSMA). Με την εξαγορά αυτή η εταιρεία διευρύνει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ογκολογικών θεραπειών TAT, δηλαδή των στοχευμένων θεραπειών με ραδιοϊσότοπα (α-σωματίδια), το οποίο πλέον περιλαμβάνει το διχλωρίδιο του Ραδίου-223 και την πατενταρισμένη πλατφόρμα διερευνητικών θεραπειών ΤΑΤ (investigational TATs) με βάση το Θόριο-227.
Χάρη στο διχλωριούχο ράδιο-223, την πρώτη και μόνη εγκεκριμένη αγωγή στοχευμένων ραδιοϊσοτόπων (ΤΑΤ), αλλά και χάρη στη μοναδική εμπειρία που διαθέτει η Bayer σε όλο το φάσμα από την αρχική έρευνα μέχρι την αποτελεσματική διάθεση στην αγορά, η εταιρεία έχει πετύχει να καθιερώσει την αγωγή ΤΑΤ ως στάνταρντ κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την προσθήκη ενός καινοτομικού μικρομορίου, σε συνδυασμό με τη χρήση Ακτινίου-225, στη διερευνητική πλατφόρμα στοχευμένων αγωγών ΤΑΤ με βάση το Θόριο, πλατφόρμα η οποία εξελίσσεται διαρκώς ώστε να έχει εφαρμογή σε πολλούς τύπους καρκίνου, η Bayer αναπτύσσει νέες, διαφοροποιημένες θεραπευτικές αγωγές που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά για τους ογκολογικούς ασθενείς.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα συμμετέχει στην ‘’Ημέρα Καριέρας’’ της ΔΥΠΑ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης- Απεριόριστη ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή