Σημαντική κόπωση του ασθενούς στην έναρξη της θεραπείας κατά του καρκίνου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και με βραχύτερη επιβίωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 4 δοκιμές καρκίνου στον προστάτη ή στον πνεύμονα και η έρευνα επιβεβαίωσε ότι η κόπωση που αναφέρεται από τους ασθενείς μπορεί να προβλέπει την επιβίωση σε ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, αναφέρει η ερευνήτρια Julia Mo, του  University of Rochester School of Medicine and Dentistry της Νέας Υόρκης.

Η Mo  δήλωσε, ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής κόπωσης, ασθενείς και οικογένειες θα πρέπει να ενημερωθούν για πιθανό υψηλότερο κίνδυνο για φτωχότερο αποτέλεσμα.

Δυο από τις 4 δοκιμές περιέλαβαν ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη και οι άλλες δυο με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα.

Όλοι από τους σχεδόν 2.000 ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής στην έναρξη της δοκιμής στην οποία συμμετείχαν.

Η διάμεση συνολική επιβίωση σε ασθενείς που ανέφεραν κλινικά σημαντική κόπωση στην έναρξη της αγωγής ήταν κατά 26% έως 45% μικρότερη από αυτή ασθενών χωρίς τέτοια κόπωση.

Στις 2 δοκιμές με καρκίνο προστάτη, οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ασθενείς με κλινικά σημαντική κόπωση πριν την αγωγή ήταν πιο πιθανό να έχουν σοβαρές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία- ιδιαίτερα παραπονιόνταν για νευρολογικά συμπτώματα και συμπτώματα στο πεπτικό.

Η σχέση μεταξύ κόπωσης και ανεπιθύμητων ενεργειών δεν φάνηκε σε ασθενείς στις 2 δοκιμές καρκίνου του πνεύμονα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο JCO Oncology Practice.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό