Η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης στον κλάδο του φαρμάκου, παρά την πανδημία, έχει εκπλήξει ακόμη και τους ειδικούς της αγοράς, καθώς πολλές εταιρείες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες για τα έσοδά τους.



Περισσότερες από τις μισές φαρμακοβιομηχανίες ανέφεραν αύξηση εσόδων άνω του 15%  σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, το οποίο αμαυρώθηκε από τα lockdown και το σοκ που υπέστη το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ήταν αυτές που ανέπτυξαν θεραπείες για την COVID-19. Στην πραγματικότητα, αυτό ίσχυε και για τις έξι επιχειρήσεις που ξεπέρασαν την αύξηση του 20%, συμπεριλαμβανομένης της Regeneron (αύξηση 163%) με 2,59 δισ. δολ. σε πωλήσεις για το φάρμακο αντισωμάτων REGEN-COV και της Pfizer (92%) με 7,8 δισ. δολ. σε πωλήσεις από τον εμβόλιό της για τον κορωνοϊό.  

Οι κορυφαίες αυξήσεις για AstraZeneca (27%) και Johnson & Johnson (23%) βοηθήθηκαν από τις πωλήσεις εμβολίων, ενώ η Eli Lilly και η Gilead κέρδισαν επίσης χάρη στα θεραπευτικά τους σχήματα.

Οσον αφορά δε τη Moderna, οι πωλήσεις του εμβολίου της αντιπροσώπευε σχεδόν όλη την αύξησή της από τα 67 εκατ. δολ. που ήταν τα έσοδά της το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε 4,4 δισ. δολ. φέτος.

Παραδόξως, η μόνη φαρμακοβιομηχανία που κατέγραψε σημαντική μείωση εσόδων ήταν η Biogen, η δημιουργός του πρόσφατα εγκεκριμένου φαρμάκου aducanumab για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του fiercepharma, σημείωσε πτώση 26% στις πωλήσεις της στα 2,7 δισ. δολ., γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στην πτώση των πωλήσεων για το φάρμακο σκλήρυνσης κατά πλάκας, dimethyl fumarate το οποίο χάνει ασθενείς από τον ανταγωνισμό των γενόσημων.

Ενώ οι συνολικοί αριθμοί δείχνουν μια ανάκαμψη, ορισμένες περιοχές θεραπείας ήταν πιο αργές να ανταποκριθούν. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του αναλυτή της Mizuho Securities Salim Syed είναι ο HIV, όπου σημειώνει χαμηλότερο έλεγχο και μείωση 13% στα ποσοστά διάγνωσης από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, που οδήγησαν σε λιγότερες ενάρξεις θεραπείας.  

Παρουσιάζοντας απογοητευτικά αποτελέσματα για το bictegravir, η CCO της Gilead, Johanna Mercier, είπε ότι ήταν σαφές ότι «θα χρειαστούν πολλά τέταρτα για να επανέλθει η θεραπεία σε επίπεδα πριν από την πανδημία».

Από την άλλη πλευρά, τα εμβόλια ανακάμπτουν γρήγορα. Το εμβόλιο της Merck για τον ιό HPV  αππέφερε 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, μια αύξηση 88% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι καθιερωμένες πωλήσεις εμβολίων είχαν μειωθεί πολύ νωρίτερα στην πανδημία καθώς οι άνθρωποι καθυστέρησαν τις επισκέψεις στους γιατρούς και έδωσαν προτεραιότητα στα εμβόλια για τον COVID-19.

Πηγές:
Fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD