Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν οι παρεχόμενες από ιδιώτες υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και λειτουργικά στοιχεία των νοσοκομείων.

Οι παρεμβάσεις αναμένεται να πάρουν μορφή νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους. Θα προηγηθεί νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, για το οποίο είναι ήδη έτοιμο το σχετικό προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, οι θεσμικές παρεμβάσεις - που θα γίνουν το επόμενο διάστημα - αφορούν τους τομείς Φάρμακο - ΕΟΠΥΥ - ΕΣΥ και Πρωτοβάθμια.

  • Στο Φάρμακο, θα επιχειρηθεί η μείωση του clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ως επιστροφή στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Ο κ. Πλεύρης θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, μειώνοντας τις επιστροφές, χωρίς όμως να κληθεί η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά.
  • Στον ΕΟΠΥΥ, επιχειρείται η εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας για την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που εξετάζονται, είναι ο έλεγχος των δαπανών κατά την ώρα της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού (έλεγχος real time).

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να καταθέσει σύντομα τροπολογία, με την οποία θα επιχορηγηθεί εκτάκτως ο Οργανισμός, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δαπάνες από την CoViD. Για το θέμα, πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση του υπουργού Υγείας με την πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

  • Στο ΕΣΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση από την αρμόδια επιτροπή των διοικητών και αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για κατάληψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών.

Πέντε χρόνια μετά τη νοσηλεία του, η οποία είχε απειλήσει την ίδια του τη ζωή, ο κ. Πλεύρης θα ζητήσει ως αρμόδιος υπουργός να τού δοθούν στοιχεία για θανάτους ασθενών με CoViD και συγκεκριμένα εάν ορισμένοι από αυτούς είχαν εμφανίσει και ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός διότι η χώρα μας έχει πολύ υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και αφετέρου διότι έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων ασθενών με CoViD. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως το νοσοκομείο Αγρινίου, όπου η θνητότητα ασθενών με CoViD ανήλθε στο 100%.

  • Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, θα υπάρξουν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην κάλυψη των αναγκών, όσο και στην παροχή και δημιουργία νέων δομών.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, επίσης, σχέδιο προληπτικών εξετάσεων για βασικές παθήσεις, τις οποίες είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού