Την πορεία επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της Βόρειας Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, και την επακόλουθη αύξηση της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας στην περιοχή, επιβεβαιώνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης.
Στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της, που περιλαμβάνουν από το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης ως τον Έβρο, οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες COVID-19 αυξήθηκαν από 221 σε 247 μέσα σε μια εβδομάδα (αύξηση 11,8%). Οι 200 από τους 247 ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι (ποσοστό 81%) και οι 47 εμβολιασμένοι (19%).
Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής νοσηλεύονται τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 56 ασθενείς, έναντι 51 της περασμένης Δευτέρας (αύξηση 9,8%). Εξ αυτών οι 54 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο (96,4%) και 2 είναι εμβολιασμένοι (3,6%).
Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η 4η ΥΠΕ αναφέρονται σε συνολικά 88 ασθενείς που έφυγαν από τη ζωή τις τελευταίες δύο εβδομάδες (από 12/9 ως 26/9). Οι 85 εξ αυτών ήταν ανεμβολίαστοι (96,6%) και οι 3 εμβολιασμένοι (3,4%).
Αν ληφθεί υπόψη ότι την πρώτη από τις δύο εβδομάδες (12/9 – 19/9) είχαν ανακοινωθεί 54 θάνατοι ασθενών, οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν ανεμβολίαστοι, συνάγεται το συμπέρασμα ότι κατά τη δεύτερη εβδομάδα (20/9 – 26/9), υπήρξε σημαντική υποχώρηση του αριθμού των θανάτων στις 34. Τρεις εξ αυτών, ωστόσο, (ποσοστό 9%) είχαν εμβολιαστεί.
Υπενθυμίζεται πως 7 νομοί της Βόρειας Ελλάδας (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καστοριάς) βρίσκονται στο 4ο ("κόκκινο") επίπεδο στον Επιδημιολογικό Χάρτη, παρουσιάζοντας αυξημένη διασπορά και υστέρηση στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, γεγονός που προκάλεσε και την επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην περιοχή, την περασμένη εβδομάδα. Στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές