Tα 44,7 δισ. δολ. αναμένεται να αγγίξουν έως το 2026 τα βιο-ομοειδή παγκοσμίως από 15,6 δισ. δολ. φέτος σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 23,5% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2021 έως 2026).
Η ανάπτυξη της αγοράς ωθείται αφενός από την άνοδο των χρόνιων ασθενειών και αφετέρου από τις περισσότερες κανονιστικές εγκρίσεις  που ευνοούν την υιοθέτηση βιο-ομοειδών από διαφορετικές χώρες. 

Ωστόσο, αναμένεται  ότι η πολυπλοκότητα στην ανάπτυξη και την παρασκευή βιο-ομοειδών και η αντίδραση από τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη αυτής της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Με βάση τη φαρμακοτεχνική μορφή, η αγορά βιο-ομοειδών χωρίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα, την ινσουλίνη, τον διεγερτικό παράγοντα-αποικία κοκκιοκυττάρων, την ερυθροποιητίνη, την ανασυνδυασμένη ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

 Το τμήμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων αντιπροσώπευε πέρσι το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς περίπου 27,5%, ενώ προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί περισσότερο από τα άλλα τμήματα κατά την περίοδο πρόβλεψης. Τα μονοκλωνικά αντισώματα και η ινσουλίνη θεωρούνται τα κύρια τμήματα σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης κατά την περίοδο πρόβλεψης, ως αποτέλεσμα των ευρέων εφαρμογών τους στη θεραπεία του καρκίνου, των αυτοάνοσων διαταραχών και της οστεοπόρωσης, καθώς και των αυξανόμενων περιστατικών ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη παγκοσμίως. 

Με βάση την ένδειξη, η αγορά των βιο-ομοειδών χορηγείται σε ογκολογικές, φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. χρόνιες ασθένειες, διαταραχές του αίματος, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, μολυσματικές ασθένειες και άλλες ενδείξεις (στειρότητα, υπογλυκαιμία, έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και οφθαλμικές παθήσεις). Η ογκολογία αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς το 2020. 

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος αποτελεί σημαντικό βάρος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Η διαθεσιμότητα βιο-ομοειδών στον τομέα της ογκολογίας έχει μειώσει τις τιμές και έχει καταστήσει τη θεραπεία του καρκίνου πιο προσιτή. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, η ζήτηση βιο-ομοειδών που χρησιμοποιούνται σε ογκολογικές θεραπείες αναμένεται να καταγράψει το υψηλότερο ρυθμό κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά βιο-ομοειδών, με εκτιμώμενο μερίδιο περίπου 38% το 2020. Η Ασία-Ειρηνικός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά με μερίδιο περίπου 30%.

 Η ανάπτυξη σε αυτές τις αγορές οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η επικείμενη λήξη διπλώματος ευρεσιτεχνίας των βιολογικών προϊόντων και η κυκλοφορία νέων βιο-ομοειδών, η αυξανόμενη συχνότητα χρόνιων διαταραχών, η εμφάνιση νέων παικτών και η πρώιμη είσοδος στην αγορά. 

Ωστόσο, η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να σημειώσει την υψηλότερη ανάπτυξη κατά την περίοδο πρόβλεψης λόγω της παρουσίας πολλών αναδυόμενων παικτών, των λιγότερο αυστηρών κανονισμών και της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των φορέων.

Βασικοί παίκτες στην αγορά των βιο-ομοειδών  είναι η Novartis AG (Ελβετία), η Pfizer, Inc. (ΗΠΑ), ο Dr. Reddy's Laboratories Ltd. (Ινδία), η Amgen, Inc. (ΗΠΑ) και η Eli Lilly and Company (ΗΠΑ).

Πηγές:
marketsandmarkets.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD