Νέα θεραπευτική αγωγή κατά του καρκίνου, εναλλακτική της χημειοθεραπείας, ωφελεί ασθενείς  με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Σε δοκιμή φάσης 3, η νέα αγωγή φαίνεται να έχει καλύτερο αποτέλεσμα από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου δύοντας καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο έναντι της χημειοθεραπείας.

Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας, nivolumab και ipilimumab, οδήγησε σε λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και φάνηκε να βοηθά στην επίτευξη μακρύτερου προσδόκιμου επιβίωσης.

Επι του παρόντος τα ευρήματα δεν θεωρούνται ‘’στατιστικά σημαντικά’’. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα και η ερευνητική ομάδα είναι ενθουσιασμένη  με τις δυνατότητες της ανακάλυψής της.

Ο Kevin Harrington, καθηγητής στο  The Institute of Cancer Research, δήλωσε ότι η δοκιμή δείχνει ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας πέτυχε τη μακρύτερη διάμεση  συνολική επιβίωση που σημειώθηκε ποτέ σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Παρά την έλλειψη στατιστικής σημασίας τα αποτελέσματα κλινικά είναι σημαντικά.

Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε κατά 3 μήνες

Φάνηκε ότι ασθενείς που έλαβαν το συνδυασμό ανοσοθεραπείας έζησαν κατά μέσον όρο 3 μήνες περισσότερο από αυτούς που ακλούθησαν αγωγή με χημειοθεραπεία, με το σχήμα EXTREME.

Τα διάμεσα ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς που δοκίμασαν τη νέα αγωγή ήταν 17,6 μήνες, που είναι το υψηλότερο που αναφέρθηκε ποτέ σε αυτή την ομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό