Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας με Covid-19 κατά 90%, διαπίστωσε μια γαλλική μελέτη σε 22,6 εκατομμύρια άτομα άνω των 50 ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια προστατεύουν από τις χειρότερες επιδράσεις του πιο διαδεδομένου στελέχους του ιού, της παραλλαγής Delta.

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμβολιάζονται διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από την Covid-19 σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε στο Agence France-Presse ο επιδημιολόγος Mahmoud Zureik, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα.

Η μελέτη-η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι τώρα-πραγματοποιήθηκε από την Epi-Phare, μια επιστημονική ομάδα που δημιουργήθηκε από το γαλλικό σύστημα υγείας, το εθνικό ταμείο ασφάλισης υγείας, l'Assurance Maladie (CNAM) και τον οργανισμό φαρμάκων ANSM της χώρας.

Οι ερευνητές συνέκριναν 11,3 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα άνω των 50 ετών με τον ίδιο αριθμό μη εμβολιασμένων από την ίδια ηλικιακή ομάδα μεταξύ 27 Δεκεμβρίου 2020, όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Γαλλία, και 20 Ιουλίου φέτος.

Βρήκαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας ανώτερη του 90%» από την 14η ημέρα μετά τη δεύτερη δόση και παρόμοια μείωση του αριθμού των θανάτων από Covid-19. Παρόμοια ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ανεξάρτητα από το εάν δόθηκε στον ασθενή το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, Moderna ή Oxford/AstraZeneca.

Η λήψη μιας δόσης Janssen, που εγκρίθηκε αργότερα στη Γαλλία, δεν συμπεριλήφθηκε καθώς οι ερευνητές θεώρησαν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί ασθενείς ή χρόνος για τη σωστή μελέτη της αποτελεσματικότητάς της.

Οι ερευνητές είχαν μόνο ένα μήνα μεταξύ της εμφάνισης της παραλλαγής Delta στη Γαλλία και του τέλους της μελέτης, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα εμβόλια μείωσαν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου κατά 84% μεταξύ των άνω των 75 ετών και 92% για την ηλικιακή ομάδα 50-74. 

Η έκθεση καταλήγει: «Όλα τα εμβόλια [που μελετήθηκαν] κατά της Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση των σοβαρών μορφών Covid-19 σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που ζουν στη Γαλλία. Η συνεχιζόμενη έρευνα από το Epi-Phare θα μας επιτρέψει να μετρήσουμε την εξέλιξη αυτής της αποτελεσματικότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να καθορίσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην παραλλαγή Delta ».

Πηγές:
Guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα