Η μυωπία επηρεάζει περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών παγκοσμίως στις μέρες μας και το ποσοστό αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω άνοδο στο 40% έως το 2050, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, στο British Journal of Ophthalmology, αναφέρει ότι τα παγκόσμια περιστατικά μυωπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα προηγούμενα 30 χρόνια, από 24% το 1990 σε  36% το 2023. Η τάση αναμένεται να φτιάσει το 39,80%, ξεπερνώντας τα 740 εκατομμύρια περιστατικά έως το 2050.

Tα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση 276 ερευνών με 5,4 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σε 50 χώρες και  6 ηπείρους.

Οι ερευνητές πιστεύουν οτι μια πιθανή αιτία είναι η μείωση των εξωτερικών δραστηριοτήτων  και η αύξηση του χρόνου στις οθόνες.

Σμειώνουν ότι η μυωπία έχει προκύψει ως σημαντική ανησυχία δημόσιας υγείας με εντυπωσιακές ενδείξεις για την ταχεία αύξηση της εμφάνισης, ιδιαίτερα σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας, όπως Σιγκαπούρη, Κίνα και Ταιβάν.

Μεταξύ των χωρών της νοτιανατολικής Ασίας, η Ιαπωνία είχε τη μεγαλύτερη εμφάνιση μυωπίας με 86%, ακολουθούμενη από τη Νότιο Κορέα με 74%.

Αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες  ανέφεραν μεγαλύτερη εμφάνιση μυωπίας, στο 31,89%, έναντι 23,81% στις ανεπτυγμένες. Ο αφρικανικος πληθυσμός έχει χαμηλότερη εμφάνιση μυωπίας.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στη μυωπία και ότι η εμφάνιση είναι υψηλότερη σε αστικές περιοχές.

Πηγές:
British Journal of Ophthalmology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα