Η τεστοστερόνη στο ανδρικό σώμα αρχίζει να μειώνεται αργά αλλά σταθερά από την ηλικία των 30 και έπειτα. Η στυτική δυλειτουργία είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αλλά την έχουμε περισσότερο συσχετίσει με τα μεγαλύτερα άτομα. Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην εμφάνισή της σε άτομα νεαρότερης ηλικίας;
Ψυχολογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες
Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι η πιο κοινή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας σε μικρότερη ηλικία. Αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, όπως και το αντίστροφο. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι σύμπτωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Το καθημερινό στρες και τα προβλήματα μέσα σε μία σχέση μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Και μόλις αρχίσετε να έχετε προβλήματα στύσης, μπορεί να γίνει φαύλος κύκλος: Το να έχετε ένα πρόβλημα έστω και μία φορά μπορεί να προκαλέσει άγχος για την απόδοσή σας που οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα. Αν βάλουμε στη μέση και τις προσδοκίες που δημιουργούνται κοινωνικά όσον αφορά το σεξ (από ταινίες μέχρι λογοτεχνία μέχρι, προφανώς, πορνογραφία), τα πιεστικά και αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γίνουν ανυπόφορα.
Φάρμακα
Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι παρενέργειες πολλών φαρμάκων. Τα πιο κοινά φάρμακα που παίρνουν τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών που μπορούν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για την τριχόπτωση, όπως η φιναστερίδη.
Αγγειακές παθήσεις
Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για το σεξ. Οι αγγειακές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη ή τη διατήρηση μιας στύσης. Αν είστε κάτω των 40 ετών, η στυτική δυλειτουργία μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως:
Αθηροσκλήρωση
Καρδιοπάθεια
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Υψηλή χοληστερόλη
Νευρολογικές παθήσεις
Η στύση βασίζεται σε νευρικά σήματα από τον εγκέφαλό σας. Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα σήματα, όπως:
Πολλαπλή σκλήρυνση
Κάκωση νωτιαίου μυελού
Τραυματική εγκεφαλική βλάβη
Προβλήματα με την ανατομία
Τα προβλήματα με τη δομή του πέους σας και των γύρω ιστών μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απόδοση. Ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε:
Χειρουργική της πυέλου για καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Τραυματισμός στο πέος, στην ουροδόχο κύστη ή στη λεκάνη
Ορμονικές διαταραχές
Η πιο κοινή ορμόνη που συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία είναι η τεστοστερόνη, η οποία τροφοδοτεί τη σεξουαλική σας ορμή. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά με την ηλικία. Αν είστε νέος, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά καταστάσεων, όπως:
Χρήση αναβολικών
Γενετικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Klinefelter
Τραυματισμός των όρχεων
Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, αλλά δεν αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία όλα τα άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη.
Ο τρόπος ζωής
Όλο το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα όταν είστε υγιείς. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν:
Αλκοόλ
Κακή διατροφή
Χρήση ουσιών
Έλλειψη γυμναστικής
Κάπνισμα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων
Στάση εργασίας την Τρίτη στο "Γ. Γεννηματάς" της Αθήνας λόγω του συστήματος εφημέρευσης
Υγιεινές συνταγές με κολοκύθα