Οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές στο ιικό φορτίο, καταγράφηκε στα αστικά λύματα την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. 

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής: 

Παρατηρήθηκαν οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις οκτώ περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+14%) και στη Θεσσαλονίκη (+25%).

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (-6%), στη Λάρισα (-5%), στην Περιφέρεια Αττικής (+1%) και στον Βόλο (+10%).

Οριακή μείωση (-31%) του εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μείωση (-43%) παρατηρήθηκε στην Πάτρα

Τα αποτελέσματα για τα δείγματα από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο, θα αναλυθούν με καθυστέρηση και θα ληφθούν υπόψιν στην έκθεση της επόμενης εβδομάδας.

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική +1%
Θεσσαλονίκη +25%
Λάρισα -5%
Βόλος +10% 
Πάτρα -43%
Ξάνθη -6%
Ιωάννινα  +14% 
Αλεξανδρούπολη  -31% 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα