Το «Καρκινάκι» δημιουργήθηκε αποκλειστικά από γονείς που τα παιδιά τους πάσχουν από καρκίνο, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην ενημέρωση του κοινού για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο αλλά και να υποστηριχθούν οι οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ασθένεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα παιδί νοσεί καθημερινά από καρκίνο στην Ελλάδα. Το «Καρκινάκι» αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για την στήριξη των οικογενειών παιδιών με καρκίνο.
Χρειάζονται, όπως είπε η κ.Παπαντώνη, λογικές φωνές ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να προσφερθεί σε κάθε ασθενές παιδί η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία. Το όραμα είναι κάθε παιδί που νοσεί από καρκίνο να γίνεται καλά.
Η επένδυση στην συνεργασία αλλά και στην έρευνα για την εξεύρεση βελτιωμένων θεραπειών εντάσσεται στις δράσεις του συλλόγου «Καρκινάκι», που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια, με στόχο μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο παιδιών που νοσούν από καρκίνο που ήταν ένα πάγιο αίτημα των οικογενειών ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες.
Οι στόχοι βέβαια εξαρχής ήταν περισσότεροι και σχετίζονταν με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, τόνισε η κ. Παπαπαντώνη.
Το σύνθημα είναι «μιλάμε για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία». Το Καρκινάκι συνεργάζεται επίσης με ειδικούς επιστήμονες.
Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ένας πρακτικός οδηγός για γονείς και φροντιστές «Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας από το Α έως το Ω» με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει η οικογένεια του παιδιού που νοσεί. Ο οδηγός αυτός δίνεται στους γονείς την ημέρα της διάγνωσης.
Ο οδηγός έγινε με την επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής παιδιατρικής αιματολογικής ογκολογίας. Η δεύτερη ενέργεια είναι η διανομή ενημερωτικού υλικού με σακίδιο που περιέχει είδη πρώτης ανάγκης και στοχευμένο ενημερωτικό υλικό για το πρώτο διάστημα νοσηλείας. Το σακίδιο το διανέμουν οι εθελοντές της ΑΜΚΕ «Καρκινάκι».
Με τον τρόπο αυτό οι γονείς αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι κάποιος τους σκέφτεται.
Η επιβίωση είναι το πρώτο βήμα, αλλά η ποιότητα ζωής είναι ο βασικός στόχος, τόνισε η κ. Παπαντώνη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές