Το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν ξεκινούσαν οι κινητές εμβολιαστικές μονάδες για την τριήμερη περιοδεία τους σε 48 χωριά 7 "κόκκινων" νομών της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πολλοί εξέφραζαν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Για ποιον λόγο, κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, να το κάνει όταν φτάσει η κινητή μονάδα στην πλατεία του χωριού του; Ήταν η εύλογη απορία στα χείλη των περισσότερων.
Πολλές απαντήσεις δόθηκαν και ήταν ποικίλες, άλλες λογικές και άλλες όχι. Τελικά, τα μέλη των συνεργείων της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησαν εκατοντάδες εμβολιασμούς σε μια εξόρμηση γεμάτη διδακτικές εμπειρίες, τις οποίες μοιράστηκαν μιλώντας στο iatronet.
Κάτοικος σε χωριό της Μακεδονίας πλησίασε τα μέλη της κινητής μονάδας που είχε σταθμεύσει στην πλατεία και τους είπε: "Όλοι στο σπίτι είναι αντιεμβολιαστές. Εγώ θέλω να εμβολιαστώ, αλλά να μην το μάθουν στο σπίτι". Η λογική λέει πως αν κάποιος θέλει να κρυφτεί θα πάει να εμβολιαστεί στο γειτονικό χωριό αντί να εκτεθεί μπροστά στους συγχωριανούς του, αλλά εκείνος είχε πάρει την απόφασή του.
Σε ορισμένα χωριά κάποιοι προέβαλλαν λόγους τοπικιστικών ανταγωνισμών, καθώς δεν ήθελαν να μεταφερθούν στο διπλανό χωριό προκειμένου να εμβολιαστούν. "Γιατί το εμβολιαστικό κέντρο να βρίσκεται εκεί και όχι στο δικό μου χωριό";
Σε άλλον οικισμό, ο τοπικός μπακάλης είπε πως ήθελε να εμβολιαστεί για να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πελάτες του, αλλά δεν το είχε κάνει ως τότε γιατί δεν μπορούσε να αφήσει το μαγαζί, το οποίο λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ. Το εμβολιαστικό κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο.
Δίδυμα αδέλφια μεγάλης ηλικίας σε χωριό της Πιερίας εμβολιάστηκαν στην κινητή μονάδα και ρωτήθηκαν γιατί δεν το είχαν κάνει ως τώρα. "Είχαμε νοσήσει και οι δύο, όπως και άλλοι συγγενείς. Τώρα ήρθε η ώρα για να κάνουμε και τη μία δόση για να πάρουμε και το πιστοποιητικό. Αλλά δεν ερχόμαστε για το χαρτί", είπαν, ενώ βγήκαν μπροστά, παροτρύνοντας και όλους τους συγχωριανούς τους να εμβολιαστούν.
4η ΥΠΕ: 347 εμβολιασμοί σε 4 νομούς
Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης δημοσιοποίησε τα αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία της τριήμερης περιοδείας, ενώ ήδη προγραμματίζει την επόμενη εξόρμηση: Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 347 εμβολιασμοί σε 27 χωριά τεσσάρων νομών (Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Ξάνθης), ενώ διανύθηκαν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα διαδρομής.
Αναλυτικότερα, έγιναν 73 εμβολιασμοί στην Π.Ε. Κιλκίς (7 χωριά, 280 χιλιόμετρα), 53 στην Π.Ε. Ξάνθης (5 χωριά, 180 χιλιόμετρα), 133 στην Π.Ε. Δράμας (8 χωριά, 200 χιλιόμετρα) και 88 στην Π.Ε. Σερρών (7 χωριά, 400 χιλιόμετρα).
Όπως είπε, μάλιστα, στο iatronet η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ, Ειρήνη Χατζοπούλου (φωτογραφία), το 65% με 70% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο της εξόρμησης έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. "Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, από τους 53 εμβολιασμούς οι 51 ήταν πρώτης δόσης", είπε για να προσθέσει πως η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες. "Είδαμε σε κάποιο χωριό δεκάδες ανθρώπους να μας περιμένουν μέσα στο κρύο. Σε ορισμένα σημεία η μεγάλη ανταπόκριση είχε ως αποτέλεσμα να αργήσουμε στο επόμενο. Κάπου λειτούργησε και η παρότρυνση ενός ανθρώπου. Αυτού που σηκώθηκε πρώτος και με τη μορφή του ντόμινο επεκτάθηκε και σε άλλους".
Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης
Τα στελέχη των δύο ΥΠΕ και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (φωτογραφία), που συνόδευσε τα συνεργεία στη διάρκεια της περιοδείας, είχαν σειρά επαφών με τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ζήτησαν να συνδράμουν με κάθε μέσο σε περιπτώσεις ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή με δυσκολία μετακίνησης.
Μια γυναίκα 95 ετών, σε ορεινό χωριό, έκανε την πρώτη δόση και όταν ρωτήθηκε γιατί άργησε τόσο είπε "εγώ πώς να ερχόμουν; Δεν έχω κάποιον να με πάει".
"Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται η συνδρομή των δήμων, που διαθέτουν δικά τους μέσα για να μεταφέρουν τον πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο. Αυτό γίνεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ελλάδα", ανέφερε ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Κώστας Χρίστογλου (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι οι κατακεκλιμένοι μπορούν να εμβολιάζονται κατ’ οίκον. Μόνο στην 3η ΥΠΕ έχουμε διαθέσιμες 30 μονάδες στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας. Ακόμα και αν κάποιος είναι περιπατητικός αλλά έχει αντικειμενική δυσκολία, όπως μένει σε ψηλό όροφο πολυκατοικίας χωρίς ασανσέρ, θα πάμε στο σπίτι του και θα τον εμβολιάσουμε".
Η συγκεκριμένη ΥΠΕ δεν δημοσιοποίησε τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμών που πραγματοποίησε συνολικά, σε 21 χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Πιερίας και Φλώρινας. "Ο αριθμός δεν είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά. Έχει αξία να καταφέρνεις να πείσεις έστω και έναν. Να δημιουργείς μικρές φλογίτσες που θα επεκταθούν στις επόμενες εξορμήσεις", σημείωσε ο κ.Χρίστογλου. Το ένα τρίτο των εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στους τρεις νομούς ήταν εμβολιασμοί πρώτης δόσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη