Νεφρό που αναπτύχθηκε σε γενετικά τροποποιημένο χοίρο λειτουργεί φυσιολογικά μετά τη ''μεταμόσχευσή'' του σε ασθενή-μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς γιατρούς.
Αν η τεχνική αποδειχτεί γενικά επιτυχής θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση στη μεταμόσχευση οργάνων.
Η εγχείρηση έγινε τον Σεπτέμβριο στο NYU Langone Health της Νέας Υόρκης, με ασθενή εγκεφαλικά νεκρό, που διατηρούνταν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη.
Ο Dr. Robert Montgomery, διευθυντής του NYU Langone Transplant Institute που πραγματοποίησε τη μέθοδο, σημείωσε:
Το νεφρό προήλθε από χοίρο γενετικά τροποποιημένο να αναπτύξει όργανο με χαμηλό κίνδυνο απόρριψης από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αφού συνδέθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων, στο άνω μέρος του ποδιού έξω από την κοιλιά του λήπτη, άρχισε να λειτουργεί φυσιολογικά.
Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ισχυρά ότι αυτού του είδους το όργανο θα δουλεύει στον ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τον Montgomery.
Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, δήλωσε και πρόσθεσε ότι έμοιαζε με άλλες μεταμοσχεύσεις που έχει κάνει από ζώντες δότες. Πολλά νεφρά από ανθρώπους που απεβίωσαν δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται ώρες ή μέρες. Αυτό δούλεψε αμέσως.
Ο ασθενής παρακολουθήθηκε μόνο για 54 ώρες και η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί από συναδέλφους ή δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό ακόμα.
Αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα, ειδικοί θεωρούν τη μέθοδο πολύ σημαντικό βήμα.
Πηγές:
The New York Times
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη