Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών και παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις. Μία από αυτές είναι ο ύπνος: Η υπερένταση μπορεί να μην επιτρέπει στο παιδί σας να κοιμηθεί σε φυσιολογικές ώρες. Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε.

Ίσως χρειάζονται αλλαγές στα φάρμακα

Τα προβλήματα στον ύπνο είναι από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες των φαρμάκων για την ΔΕΠΥ. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ίσως πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας για αλλαγή δόσης, ή για δοκιμή κάποιας άλλης αγωγής.

Κρατήστε τον χώρο σκοτεινό

Ίσως να έχετε σβήσει όλα τα φώτα στο παιδικό δωμάτιο την ώρα του ύπνου, αλλά είναι όντως σκοτεινός ο χώρος; Το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας πιθανόν να χρειάζεται μία παρότρυνση για να καταλάβει πως ήρθε η ώρα για ύπνο. Αποσυνδέστε κάθε ηλεκτρική συσκευή που φωτίζει. Αναζητήστε κουρτίνες συσκότισης για να αποκλείσετε κάθε επιπλέον φως που προέρχεται από έξω. Εναλλακτικά, δοκιμάστε τις μάσκες ύπνου εάν το παιδί σας μπορεί να τις φορέσει.

Αποφύγετε την οθόνη

Το μπλε φως της οθόνης του υπολογιστή, του τάμπλετ και του κινητού μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και το παιδί να θεωρεί πως πρέπει να μείνει ξύπνιο. Περιορίστε τη χρήση οθονών μέσα στην υπόλοιπη ημέρα και γεμίστε τις βραδινές ώρες με διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια.

Προσέξτε τη διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας. Ένα άδειο ή πολύ γεμάτο στομάχι, μπορεί να δυσκολέψει το παιδί σας στον ύπνο. Αποφύγετε τα σνακ με καφεΐνη όπως αναψυκτικά ή τσάι αλλά και σοκολάτα μετά τις απογευματινές ώρες.

Βάλτε ένα πρόγραμμα

Ένα συστηματικό πρόγραμμα πριν τον ύπνο μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό και το σώμα του παιδιού και έτσι να αντιλαμβάνεται ευκολότερα πως είναι η ώρα για ύπνο. Σχεδιάστε μαζί με το παιδί σας το πρόγραμμα για να ακουστούν κι οι δικές του ιδέες.

Σωματική άσκηση στην καθημερινότητα

Η καθημερινή σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο του παιδιού. Δοκιμάστε να πάτε περίπατο ή να χορέψετε μαζί με το παιδί σας στο σαλόνι. Προσοχή όμως, η γυμναστική μπορεί να φέρει υπερένταση. Έτσι, προτιμήστε να κάνετε τις δραστηριότητές σας αρκετές ώρες πριν τον ύπνο.

Ενσωματώστε το βραδινό μπάνιο στο πρόγραμμα

Ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα και η σταδιακή αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος  μπορούν να χαλαρώσουν το παιδί σας και να αποκοιμηθεί γρήγορα.

Βάλτε μια σταθερή ώρα ξυπνήματος

Τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολο να ξυπνήσετε το παιδί σας από το να το βάλετε για ύπνο. Επιλέγοντας και τηρώντας μια συγκεκριμένη ώρα ξυπνήματος ακόμη και για τα Σαββατοκύριακα, το σώμα του παιδιού θα συνηθίσει σιγά-σιγά τον ρυθμό των ωρών ύπνου.

Περιορίστε τους θορύβους

Είναι πολύ πιθανό η ώρα του ύπνου για το παιδί σας να είναι διαφορετική από αυτή των υπόλοιπων μελών του σπιτιού. Απομονώστε τον θόρυβο χρησιμοποιώντας συσκευές λευκού θορύβου ή ακόμη και ωτοασπίδες εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στους ήχους.

Εξετάστε το ενδεχόμενο του άγχους 

Το 25% των παιδιών με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν διαταραχές άγχους. Η υπερλειτουργία του νου που μπορεί να προκαλέσει το άγχος, εμποδίζει το παιδί από το να κοιμηθεί. Συζητήστε το με τον παιδίατρο του και εκείνος θα σας κατευθύνει ανάλογα. Οι σχολικές εργασίες και το διάβασμα συχνά προκαλούν στρες και σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον ύπνο του παιδιού. Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει τον χρόνο που αφιερώνει στις υποχρεώσεις του σχολείου νωρίς μέσα στην ημέρα, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χρόνο αλλά και μια σταθερή ώρα ύπνου.

Δοκιμάστε τα συμπληρώματα ύπνου

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνει ο εγκέφαλος συγκεκριμένες ώρες της μέρας για να ειδοποιήσει το σώμα πως είναι ώρα για ύπνο. Είναι διαθέσιμη σε μορφή δισκίων και να την χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση αυπνίας ή άλλων διαταραχών ύπνου. Συζητήστε αυτήν την εναλλακτική με τον παιδίατρο σας.

Τεχνικές χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης σώματος και μυαλού είναι ευεργετικές για κάποια παιδιά. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσει ένα υπερλειτουργικό μυαλό. Ζητήστε την γνώμη του παιδίατρου για να βρείτε τις αντίστοιχες τεχνικές που θα βοηθήσουν το παιδί σας.

Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα για ύπνο

Πριν διαλέξετε την ώρα ύπνου για το παιδί σας, βεβαιωθείτε πόσες ώρες χρειάζεται με βάση την ηλικία του. Για παράδειγμα :

Μικρότερο από δύο χρονών: 14+ ώρες.

Νήπιο : 10 - 13 ώρες.

Μικρότερο από 13 χρονών: 9 -11 ώρες.

Έφηβος: 8 - 10 ώρες.

Μετρήστε αντίστροφα από την ώρα που ξυπνάει το παιδί σας για να υπολογίσετε τί ώρα πρέπει να πάει για ύπνο.

Αποκλείστε άλλους παράγοντες

Κάποιος φορές, δεν ευθύνεται η ΔΕΠΥ για τις διαταραχές ύπνου. Εάν έχετε δοκιμάσει τεχνικές χωρίς αποτέλεσμα, εξετάστε την πιθανότητα να επισκεφτείτε έναν ειδικό ιατρό ύπνου έτσι ώστε να αποκλείσετε επιπλέον παράγοντες όπως το άσθμα, κάποια αλλεργία ή την άπνοια. Το ροχαλητό ή διακοπές στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου μπορούν να αποτελέσουν σημάδια πως πρόκειται για κάτι άλλο εκτός από την ΔΕΠΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές