Στο επίκεντρο της γονιδιωματικής επανάστασης βρίσκονται τα μεγάλα δεδομένα και το DNA. Μια αρχική ερευνητική μελέτη δείχνει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να σώσει 66.000 καρκινοπαθείς ετησίως μόνο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η γονιδιωματική καινοτομία υπερβαίνει την απλή ανίχνευση καρκίνου, καθώς σήμερα καλύπτει μια ποικιλία καινοτομιών, από την επεξεργασία γονιδίων έως τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Τι είναι η Γονιδιωματική Επανάσταση;

Αρχικά, η γονιδιωματική επανάσταση επικεντρώνεται στη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, ενός ανθρώπου πλήρους συνόλου DNA (ή οργανισμού).

Ένας άνθρωπος αποτελείται από 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων και 24.000 γονίδια. Συνολικά, ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας ισούται με τρία δισεκατομμύρια γράμματα του DNA. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ασθένειες συνδέονται με τη γενετική μας κατάσταση, η γονιδιωματική περιλαμβάνει την επεξεργασία, τη χαρτογράφηση και τη λειτουργία ενός γονιδιώματος.

4 τρόποι με τους οποίους η γονιδιωματική επανάσταση αλλάζει την ιατρική

Τον τελευταίο αιώνα, ο τομέας της γονιδιωματικής έχει προχωρήσει ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο των βιοεπιστημών. Το επίτευγμα σήμα κατατεθέν είναι το έργο του ανθρώπινου γονιδιώματος που ολοκληρώθηκε το 2001. Από τότε, οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα γονίδια χιλιάδων ανθρώπων για να εντοπίσουν την αιτία των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων θανατηφόρων παθήσεων.

Ακολουθούν τέσσερις τομείς όπου η γονιδιωματική καινοτομία κάνει τη μεγάλη διαφορά στον ιατρικό τομέα.

1. Επεξεργασία γονιδίων

Η γονιδιακή επεξεργασία δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αλλάξουν το DNA κάποιου, όπως το χρώμα των ματιών. Σε γενικές γραμμές, η γονιδιακή επεξεργασία περιλαμβάνει την κοπή του DNA σε ένα συγκεκριμένο σημείο και την προσθήκη, αφαίρεση ή αντικατάσταση αυτού του DNA.
Για παράδειγμα, η γονιδιακή επεξεργασία επιτρέπει ζωντανά φάρμακα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα ζωντανά φάρμακα παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς που αξιοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ή άλλη σωματική διαδικασία ενός σώματος και τα χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση ασθενειών.
Με βάση την ανάλυση από την ARK Invest, τα ζωντανά φάρμακα αποτελούν μια πιθανή αγορά 200 δισ.δολ.

2. Ανίχνευση καρκίνου

Ο πολυκαρκινικός προσυμπτωματικός έλεγχος, που υποστηρίζεται από τη γονιδιωματική αλληλουχία και τις βιοψίες, προβλέπεται να αποτρέψει περισσότερους θανάτους από καρκίνο από οποιαδήποτε άλλη ιατρική καινοτομία. 
Μέσω μιας μόνο εξέτασης αίματος, πολλαπλοί τύποι καρκίνου μπορούν να ανιχνευθούν έγκαιρα. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γονιδιωματική αλληλουχία (αναφέρεται επίσης ως αλληλουχία DNA) για να αναγνωρίσουν τη γενετική σύνθεση ενός οργανισμού ή μια αλλαγή σε ένα γονίδιο που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Ουσιαστικά, το κόστος διαλογής έχει μειωθεί ραγδαία, από 30.000 δολ. το 2015 σε 1.500 δολ. το 2021. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων ωθεί μια πιθανή αγορά 150 δισ. δολ. Αυτό θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για την υγειονομική περίθαλψη με τη μετάβαση από ένα μοντέλο που βασίζεται στη θεραπεία σε ένα που λειτουργεί προληπτικά.

3. Αλληλουχία DNA

Μια σύγχρονη μορφή προσδιορισμού αλληλουχίας DNA είναι η μακροχρόνια αλληλουχία DNA. Με την μακροχρόνια ανάλυση αλληλουχίας DNA, οι επιστήμονες μπορούν να αναγνωρίσουν τις γενετικές αλληλουχίες πιο γρήγορα και οικονομικά. 
Για αυτούς τους λόγους, η μακροχρόνια αλληλουχία DNA προβλέπεται να αυξηθεί σε μια αγορά 5 δισ. δολ., αυξανόμενη με ετήσιο ρυθμό 82% .

4. Αγροτική Βιολογία

Τέλος, η γονιδιωματική επανάσταση κάνει βήματα προόδου στη γεωργική βιολογία. Εδώ, η έρευνα εξετάζει τον τρόπο μείωσης του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών, τη βελτίωση της αναπαραγωγής φυτών και τη βελτίωση της ποιότητας. 
Μια μελέτη δείχνει ότι η γονιδιωματική πρόοδος στη γεωργία έχει οδηγήσει σε εξαπλάσια αύξηση του εισοδήματος ορισμένων αγροτών.

Πηγές:
visualcapitalist

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό