Σοφία Εμμανουήλ

Θυγατρική ενός εκ των 20 μεγαλύτερων φαρμακευτικών ομίλων παγκοσμίως, η Boehringer Ingelheim Ellas, εταιρεία με τζίρο που αγγίζει τα 730 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει με τις επιδόσεις της αυτό που κορυφαία στελέχη της αλλά και η ελληνική κυβέρνηση συνοψίζουν μιλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η εταιρεία προβλέπει οργανική ανάπτυξη περίπου 5% το 2021 η οποία θα προέλθει από την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, την αύξηση των μεριδίων στην ελληνική αγορά των νέων προϊόντων (διαβήτης, ογκολογία, αναπνευστικά) και διατήρηση των μεριδίων για τα ώριμα προϊόντα (καρδιολογία και αναπνευστικά).

Το 2020, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Boehringer Ingelheim Ellas οι συνολικές καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 26% στα 726,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών κατά 28,7%. Στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις κατά 8,9% σε σχέση με το 2019. Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 29,6 εκατ. ευρώ υπερδιπλάσια των 13 εκατ. ευρώ του 2019 και προ φόρων κέρδη 42,7 εκατ. ευρώ, διπλάσια έναντι των κερδών 21,26 εκατ. ευρώ του 2019, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών η οποία οφείλεται σε αύξηση του όγκου πωλήσεων αφενός και του καλύτερου μίγματος προϊόντων αφετέρου. Επίσης τα μικτά αποτελέσματα σαν ποσοστό επί των πωλήσεων αυξηθήκαν από 9,4% το 2019 σε 10,7% το 2020 κυρίως λόγω αυξημένων εξαγωγών.

Ο εμπορικός κλάδος των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (HP) παρουσίασε αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων κατά 11,3% ενώ ο κλάδος παραγωγής φαρμάκων για εξαγωγές είχε αύξηση των μικτών αποτελεσμάτων κατά 80,5%.

Η γερμανική εταιρεία, που δραστηριοποιείται 55 χρόνια στην ελληνική αγορά, από το 1966, διατηρεί γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και βιομηχανική μονάδα παραγωγής στο Κορωπί της Αττικής, τροφοδοτώντας με καινοτόμα φάρμακα τόσο την τοπική όσο και τη διεθνή αγορά, καθώς εξάγει σε πάνω από 65 χώρες. Επενδύει συστηματικά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και στη βελτίωση των διαδικασιών αυξάνοντας το 2021 την αποδοτικότητα της εργοστασιακής μονάδας. Η εταιρεία επενδύει στην Ελλάδα και μέσω της διεξαγωγής κλινικών μελετών για τα καινοτόμα της φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου έχει γίνει κυρίως με ίδια κεφάλαια. Πέρυσι ολοκλήρωσε εργασίες διαμόρφωσης και επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, με προσθήκες ύψους περίπου 16,8 εκατ. ευρώ σε γκτηριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με τον νέο νόμο για τον συμψηφισμό claw-back με επενδύσεις ανάπτυξης και παραγωγής εντός του 2020, η εταιρεία έλαβε έγκριση από την ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας) για συμψηφισμό 8,1 εκατ. ευρώ.

Η Boehringer Ingelheim Ellas είναι μεταξύ των εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου που δρομολογούν επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2025. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ, τα επενδυτικά σχέδια, θα δημιουργηθούν 12 νέα εργοστάσια, 32 νέες μονάδες παραγωγής και 56 νέες γραμμές παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά είναι η διαρκής αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (Rebates & Claw- back) προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ στο σύνολο του κλάδου και ξεπερνάει το 30% της συνολικής Δημόσιας έξω-νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2020.

Οι κίνδυνοι τους οποίους καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία φέτος είναι ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες σαν αποτέλεσμα της μειωμένης χρηματοδότησης της ιδιωτικής αγοράς από τον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση του ανταγωνισμού, τα αυξημένα Rebates και claw-back, ο έλεγχος της συνταγογράφησης των πρωτοτύπων σκευασμάτων υπέρ των γενοσήμων και η μείωση από το κράτος των καθοριζόμενων τιμών φαρμάκων.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ