Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, προωθούν τη λανθασμένη χρήση των γυαλιών ηλίου, γεγονός που είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια παιδιών και ενηλίκων, όπως μας επiσήμανε η Οπτικός – Οπτομέτρης, Απόφοιτος Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κα. Μαντώ Μαρτάκου. 

Όπως τόνισε, κυκλοφορούν διάφορα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που οι πρωταγωνιστές αυτών, δεν είναι επιστήμονες υγείας (οφθαλμίατροι, οπτικοί/ οπτομέτρες), και άρα δεν έχουν καμία σχετική κατάρτιση. Παρόλα αυτά, διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και έχουν την απαραίτητη απορροφητικότητα έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εκατοντάδες καταστήματα και eshop που χρησιμοποιούν τη λέξη «Οπτικά» και πωλούν γυαλιά ηλίου σε προσφορά και σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό πως είναι απορροφητικά, κάτι που είναι απολύτως ψευδές.

Τα προϊόντα αυτά, κατά την ίδια, είναι παντελώς ακατάλληλα, φτιαγμένα από υλικά χαμηλής ποιότητας, δεν έχουν φακούς, αλλά ζελατίνες μη επεξεργασμένες, μη απορροφητικές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέμε «οφθαλμικό φακό»- ακόμα και τα υλικά των σκελετών είναι μη ελεγμένα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως τα συγκεκριμένα βίντεο αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όλων των πολιτών! Τα περισσότερα εξ αυτών απευθύνονται σε γονείς και αφορούν τα γυαλιά ηλίου για παιδιά, ενώ δίνουν και οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνεται χρήση αυτών. Τα βίντεο αυτά προέρχονται από ανθρώπους που δεν διαθέτουν αμιγώς αδειοδοτημένα οπτικά καταστήματα, αλλά πωλούν ποικίλων ειδών προϊόντα (ένδυση, υπόδηση, έπιπλα, βιβλία κ.α).
Σημειώνει δε, ότι τα τελευταία χρόνια, τα γυαλιά ηλίου πωλούνται σωρηδόν από φαρμακεία, καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου, ακόμα και από περίπτερα.

Με βάση τα παραπάνω, ξεκαθαρίζει ότι τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα απλό αξεσουάρ των διακοπών και το κοινό θα πρέπει να απευθύνεται σε αμιγώς οπτικά καταστήματα όπου τα προϊόντα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και πανάκριβα.
Σαν επαγγελματίας υγείας, ενημερώνει ότι τα παιδιά κάτω των 3 ετών, δεν επιτρέπεται να φορούν γυαλιά ηλίου, εκτός από τις περιπτώσεις φωτοφοβίας, άλλων ειδικών παθήσεων, όπως αλφισμός, και κατόπιν οδηγιών οφθαλμίατρων.

Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι πως με τη χρήση γυαλιών ηλίου εμποδίζεται η υγιής ανάπτυξη των οφθαλμών, υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία αμβλυωπίας, παρεμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξη των χρωμάτων, ενώ δεν παίρνουν τα παιδιά τις απαραίτητες βιταμίνες.

Απόρροια των παραπάνω, είναι ότι οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση καπέλου στα παιδιά ως 3 ετών και τη χρήση γυαλιών ηλίου ΜΟΝΟ σε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (12.00-17.00) από 3 ετών και πάνω.

Η ειδικός, αναφέρει δε χαρακτηριστικά, ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της χρήσης ακατάλληλων γυαλιών ηλίου έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά νεανικού καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε μικρές ηλικίες.

Καταλήγοντας, η κα. Μ. Μαρτάκου υπενθύμισε ότι η όραση, αν και είναι η πιο σημαντική αίσθηση του ανθρώπινου σώματος, το όργανό της που είναι τα μάτια, είναι και τα πιο εκτεθειμένο στους περιβαλλοντικούς κινδύνους μετά το δέρμα! Εξαιτίας αυτού, πρέπει όπως λέει, να τα φροντίζουμε αναλόγως, επιλέγοντας ασφαλή και πιστοποιημένα γυαλιά μόνο από εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λάθη στα φίλτρα συνταγογράφησης
Novartis in Society Report: Η πρόοδος της εταιρείας διεθνώς σε θέματα ESG και βιωσιμότητας για το 2023
Το "Μητέρα" ανάμεσα στις ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα