"Πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία αφαίρεσε από την παραγγελία μου αριθμό σκευασμάτων, γιατί της προστέθηκε συνταγή από ένα φαρμακείο με ονομαστικές παραγγελίες", μας λέει ιδιοκτήτης ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, τονίζοντας ότι οι απευθείας επαφές εταιρειών με φαρμακεία, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, δημιουργώντας πλέον σοβαρά θέματα στην διαφάνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων που εξυπηρετούν. 

Οπως μας ανέφερε ο ίδιος, πολλές φαρμακαποθήκες, ακριβώς λόγω αυτής της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, των απευθείας δηλαδή επαφών τους  με τα φαρμακεία, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στα Αστικά Δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Κάτι που σκέφτεται και ο ίδιος να πράξει μετά το προαναφερθέν περιστατικό.

Σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι η αγορά είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη, συμβάλλοντας σε αυτό και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κανιβαλίζεται ο κλάδος του φαρμάκου και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα με πρόσχημα το όφελος του ασθενή.


Τι θέλουν να πετύχουν οι εταιρείες;

Μέσω αυτής της πολιτικής λοιπόν, σημειώνει η πηγή μας, οι εταιρείες αφενός διεκδικούν καλύτερη θέση-μερίδιο στην αγορά και την ίδια στιγμή μπλοκάρουν τις  παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες ανάλογα με το προϊόν ήδη έχουν μειωθεί από 10% έως και 60%. 

Η τακτική τους βεβαίως, ολοκληρώνει, δεν αφορά το σύνολο των προϊόντων, αλλά τα είδη που είναι "φιλέτα" από πλευράς όγκου και αξιών πωλήσεων. Παράλληλα, για να πετύχουν καλύτερη θέση στην αγορά δίνουν εκπτώσεις με καπέλο στα φαρμακεία που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20% στα ΟΤC.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD