Σοφία Εμμανουήλ

 
Με νέες επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ στην πενταετία, η Rafarm, 3η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, υλοποιεί στρατηγική που θα εδραιώσει τη θέση της στην Ευρώπη ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οφθαλμολογικών και σύνθετων ενέσιμων προϊόντων ενώ επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ και ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέες σύνθετες φαρμακευτικές μορφές.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε ήδη έναν κύκλο επενδύσεων σε νέες γραμμές παραγωγής στείρων μορφών, υπερσύγχρονες αποθήκες και R&D Center δυναμικότητας 170 ατόμων και πλέον δρομολογεί νέες γραμμές παραγωγής ενέσιμων προϊόντων και σύνθετων φαρμακοτεχνικών μορφών προϊόντων (complex drugs).

Με τις πρόσφατες επενδύσεις επεκτάθηκε σε συνολική επιφάνεια άνω των 20.000 τ.μ. κατασκευάζοντας 2 νέα κτήρια στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία, όπου θα αναπτύξει και τις νέες υποδομές και χώρους παραγωγής.

Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο Άρης Μητσόπουλος, αντιπρόεδρος της Rafarm, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη ανέρχονται περίπου στο 10% του κύκλου εργασιών κάθε χρόνο, ποσοστό σημαντικό δεδομένης της συνεχούς διψήφιας ετήσιας αύξησης του τζίρου τα τελευταία 10 χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι με παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και 50 χρόνια η Rafarm παραμένει μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, στο τιμόνι της οποίας παραμένει πρόεδρος ο ιδρυτής της, Νίκος Ρασσιάς, ενώ στη διοίκηση έχει μπει η δεύτερη γενιά.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, συνεχίζει την παράδοση της καθετοποιημένης φαρμακοβιομηχανίας διαθέτοντας δικό της R&D, με εξειδίκευση σε οφθαλμολογικά και ενέσιμα προϊόντα, υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και σημαντική εγχώρια εμπορική δραστηριότητα με πωλήσεις που την κατατάσσουν μέσα στις 3 μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Σχεδόν 30% του κύκλου εργασιών της, με βάση εκτιμήσεις για το 2021, αφορά εξαγωγές (από 25% προ πανδημίας, το 2019) ενώ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε πιστοποίηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ήδη έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ 4 σκευάσματα που αναπτύχθηκαν και παράγονται στις εγκαταστάσεις της Rafarm ενώ η δραστηριότητα επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Προβλέπεται δε να ξεπεράσει σε λίγα χρόνια το μερίδιο του κύκλου εργασιών που αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή αγορά, βασικό αποδέκτη σήμερα των προϊόντων Rafarm (με μερίδιο 70%). Πλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων υπό ανάπτυξη της εταιρείας αφορούν την αμερικανική αγορά.

Συνολικά, εξάγει σε 67 χώρες διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο με 70 προϊόντα δικής της ανάπτυξης και παραγωγής ενώ έχει εγκρίνει συνολικά περί τις 2.000 άδειες παγκοσμίως. Ειδικά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μηνιαίως πάνω από 500.000 κουτιά φαρμάκων παραγωγής και εμπορίας Rafarm φτάνουν σε Έλληνες ασθενείς. Απασχολεί στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής Velka, που έχει εμπορική δραστηριότητα, 640 εργαζόμενους έχοντας αυξήσει το δυναμικό της κατά 55% την τελευταία πενταετία (2016 - 2021).

Την περίοδο της κρίσης δεν μείωσε προσωπικό, αντίθετα δημιούργησε θέσεις εργασίας, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ, με τη Velka να πραγματοποιεί περί τα 12 εκατ. ευρώ και τη Rafarm 105 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις το 2020

Ειδικότερα το 2020, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας διαμορφώθηκε σε 92,2 εκατ. ευρώ έναντι 88,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, επιβαρυμένος με rebate και clawback ύψους 17,3 εκατ. ευρώ έναντι 18,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 8,8 εκατ. ευρώ διπλάσια από αυτά της προηγούμενης χρήσης (4,3 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φορών ανήλθαν σε 10,345 εκατ. ευρώ έναντι 5,859 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, τα αποθέματα στο τέλος της χρήσης ανήλθαν σε 26,3 εκατ. ευρω έναντι 21,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και οι εμπορικές απαιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 22,7 εκατ. ευρώ έναντι 21,2 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ο συμψηφισμός επενδύσεων με clawback

Ισχυρή ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα της Rafarm, όπως και της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, έδωσε το κίνητρο για συμψηφισμό δαπανών για έρευνα με μέρος του clawback. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσόπουλος η Rafarm συμμετείχε και στα δύο προγράμματα 2020 - 2021. “Ήταν σημαντική η στήριξη και κρίσιμη για την ταχύτερη υλοποίηση της επένδυσης”, τονίζει εξηγώντας ότι έως τώρα οι επενδύσεις γίνονταν με ίδια κεφάλαια.

“Ωστόσο με την πορεία του clawback στη χώρα μας εάν δεν υπήρχε αυτή η υποστήριξη από το κράτος δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, τέτοιας κλίμακας επενδύσεις”, προσθέτει ο κ. Μητσόπουλος τονίζοντας ότι το επενδυτικό κίνητρο αποτελεί επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την σπουδαιότητα και την τεχνογνωσία στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο της Rafarm στοχεύει σε ενίσχυση του αποτυπώματος της εταιρείας στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, όπου εκτιμά ότι η αγορά των γεννοσήμων θα αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία, αποτελώντας εργαλείο για το κράτος προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD