Η έλλειψη γιατρών κατά βάση, αλλά και ο φόβος από την έξαρση της πανδημίας  να μη νοσήσουν, φαίνεται ότι ωθεί ολοένα και περισσότερους νεφροπαθείς να στραφούν για τις αιμοκαθάρσεις τους στις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σήμερα σε αιμοκάθαρση βρίσκονται  11.771 άτομα, σε περιτοναϊκή 616 και σε μεταμόσχευση 2.798 (από νεφρό). Τα αντίστοιχα νούμερα πέρσι ήταν 11.765 (σε αιμοκάθαρση ), 673 (σε περιτοναϊκή ) και 2.732 (σε μεταμόσχευση).

Ετσι σήμερα στο δημόσιο τομέα εξυπηρετούνται 3.569 ασθενείς (από  3.737 πέρσι) και στον ιδιωτικό  8.202 ασθενείς (από 8.028 πέρσι).
Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, μας επεσήμανε ότι δεν αναμένει η κατάσταση αυτή να αλλάξει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς τα κενά σε γιατρούς είναι πολύ μεγάλα, ιδίως στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Αν και όπως μας είπε προκηρύσσονται σχετικές θέσεις, το ενδιαφέρον κάλυψής τους από γιατρούς είναι ανύπαρκτο.
 
'Εφυγε από τη Ζάκυνθο για να έρθει στην Αθήνα για αιμοκάθαρση

Εξαιτίας αυτού, ο "Γολγοθάς" που βιώνουν οι ασθενείς για την κάλυψη των αιμοκαθαρσεών τους δεν έχει τέλος. Οπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΝ, πρόσφατα άπορος αιμοκαθαιρόμενος αναγκάστηκε να ταξιδέψει από τη Ζάκυνθο, καθώς στο εκεί νοσοκομείο αν και υπάρχουν 12 μηχανήματα αιμοκάθαρσης και 8 νοσηλευτές υπάρχουν μόλις 2 γιατροί, εκ των οποίων ο ένας υπό συνταξιοδότηση.
Αναγκαστικά λοιπόν, ο συγκεκριμένος άπορος αξιοποιώντας το Νόμο που ορίζει ότι "και οι άποροι αιμοκαθαιρούμενοι μπορούν για τις αιμοκαθάρσεις τους να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα (η ισχύς του είναι μέχρι 30-12) ήρθε στην Αθήνα για να συνεχίσει τη θεραπεία του".

Η ΠΟΝ θέτει ζήτημα ποιότητας

Οπως μας αποκάλυψε ο κ. Γ. Λεοντόπουλος, την επόμενη εβδομάδα προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να της τεθούν υπόψη τα προβλήματα που επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη ζωή των νεφροπαθών. Βασικό θέμα είναι η ποιότητα και ως προς τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται και ως προς τις υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα φίλτρα, μας τόνισε ότι δεν μπορούν να επιλέγονται υλικά με βάση την τιμή και μόνο, αλλά και με την ποιότητα που θα πρέπει να προσφέρουν και βεβαίως να εγγυώνται. Όσον αφορά τα μηχανήματα, το βασικό ερώτημα είναι αν η παλαιότητά τους, τους επιτρέπει να παρέχουν υπηρεσίες ποιοτικές και τόσο απαιτητικές όσο είναι οι αιμοκαθάρσεις.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές