Οδυνηρός είναι ο απολογισμός από την επιδημία του AIDS στην Ελλάδα. Σε μία εποχή, που τα κρούσματα και οι θάνατοι από CoViD έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα δείχνει πως ο HIV παραμένει απειλητικός για σημαντικά τμήματα του πληθυσμού.
Από την αρχή της επιδημίας, έχουν καταγραφεί 19.141 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οι 4.505 έχουν εμφανίζει AIDS και 11.481 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 402 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων το 82,09% αφορούν άνδρες.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS. Στο δελτίο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων, από την αρχή της επιδημίας, ανέρχεται σε 3.194.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα, οι 182 (45,27%) νέες HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες, ενώ οι 76 (18,91%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.
Η ενέσιμη κοινή χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 68 (16,92%) νέα περιστατικά. Κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2021 δηλώθηκε 1 περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού (από έγκυο μητέρα στο παιδί).
Διαχρονικά, οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα ελληνικής εθνικότητας. Από το 2012, σημειώνεται σταδιακή μείωση των νέων περιστατικών HIV ελληνικής εθνικότητας, κάτι που συμβαδίζει με την τάση που έχει παρατηρηθεί στο σύνολο των ετήσιων νέων διαγνώσεων.
Από το 2017 έως το 2020, η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων αλλοδαπής εθνικότητας αφορά άτομα προερχόμενα από την Υποσαχάριο Αφρική, ενώ το 2021 συμπίπτουν με της Κεντρικής Ευρώπης.
Κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά εθνικότητα
(Ιανουάριος - Οκτώβριος 2011 - 2021)
Μείωση κρουσμάτων
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά την επιδημία μετάδοσης του ιού μεταξύ χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών την τριετία 2011 - 2013, παρατηρείται μείωση σε αυτή την κατηγορία μετάδοσης, με εξαίρεση το 2018.
Από την αρχή του έτους, καταγράφεται μείωση στις νέες λοιμώξεις, η οποία ωστόσο πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή. Όπως αναφέρουν, η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, όταν ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων λοιμώξεων παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν το 2011, όταν συνέβη η επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα.
Σύμφωνα με τον καταρράκτη των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV στην Ελλάδα, ο οποίος δημοσιεύθηκε βάσει των τελευταίων δεδομένων του ΕΟΔΥ, τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%.
Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν πως ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και οι μετανάστες. Ειδικότερα για τους χρήστες, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών.
Επιπλέον, επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων.
Κατηγορία μετάδοσης, ανά έτος διάγνωσης
ΑΣΑ: Άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες. ΧΕΝ: Χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. ΕΤΕΡΟ: Απροφύλακτη ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή.
Δράσεις ΕΟΔΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (15:00-21:00), στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι - Σταθμός Μετρό Κεραμεικός, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.
Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Δημ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Επένδυση στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT