Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία έλαβε χώρα στην ημερίδα του iatronet.gr, της ΑΜΚΕ "Καρκινάκι" και της "Ελληνικής Συμμαχίας HPV" με τίτλο "Μιλάμε ανοιχτά για τον HPV: Η Πρόληψη είναι στο Χέρι μας".

Πρόκειται για την ομιλία της Παιδιάτρου, Ακαδημαϊκού Υπ. Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ), Ογκολογική Μονάδα Παίδων "ΕΛΠΙΔΑ- Μ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ", κ. Κατερίνας Κατσιμπάρδη.

Αναφερόμενη στην πρόληψη για τον HPV (Ηuman Papilloma Virus), τόνισε μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για τον ιό HPV, τον εμβολιασμό αλλά πάνω από όλα για το τι προκαλεί.

Οι τύποι του εν λόγω ιού ανέρχονται σε περισσότερους από 100, οι 40 εκ των οποίων προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα.

Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή. Μέσω της τριβής και των μικροτραυματισμών μπορεί να εισχωρήσει στο επιθήλιο άρα κατ΄επέκταση και σε πολλά άλλα σημεία.

Η λοίμωξη αυτή είναι πολύ συχνή. Τα στοιχεία του Κέντρου λοιμώξεων των ΗΠΑ κάνουν λόγο για 80% των ενηλίκων που θα προσβληθούν μέχρι τα 50 έτη.  

Από τον ιό αυτό, όπως τόνισε η κα Κατσιμπάρδη, μπορεί να προσβληθεί κανείς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του και μάλιστα από έναν ή και περισσότερους τύπους του.

Περισσότεροι από 79 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από HPV στις ΗΠΑ. Υπάρχει ο δερματικός και ο γεννετικός HPV. Tα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν και στα δύο φύλα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού. Ετησίως διαγιγνώσκονται 500 χιλιάδες νέες περιπτώσεις και η μέση ηλικία είναι τα 45 έτη.

Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Το τεστ ΠΑΠ αλλά και ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι άμεσης προτεραιότητας για τις γυναίκες.

Η κα Κατσιμπάρδη υπογραμμίζει ότι εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, ο ιός HPV, γενετικοί και ανοσολογικοί παράγοντες κ.λ.π.

Τα εμβόλιο κατά του HPV, καταλήγει η κ Κατσιμπάρδη, δεν περιέχει τον ιό άρα δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, είναι δοκιμασμένο και κυκλοφορεί σε 190 χώρες.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές