Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι άνω των 60 ετών, που δεν πάσχουν από καρκίνο, έχουν τουλάχιστον 100 δισ. κύτταρα με τουλάχιστον μια μετάλλαξη που συνδέεται με τον καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι, ότι η πλειοψηφία αυτών των μεταλλάξεων δεν θα κάνει τίποτα και οι περισσότεροι (60%) θα συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς διάγνωση καρκίνου, σύμφωνα με το U.S. National Cancer Institute.

Οι ερευνητές έκαναν μετα-ανάλυση στοιχείων αλληλούχισης σε υγιείς ιστούς για να κατηγοριοποιήσουν μεταλλάξεις που συμβαίνουν μετά τη γονιμοποίηση.

Ο James DeGregori, του University of Colorado Cancer Center, δήλωσε ότι όταν υπάρχουν τρισεκατομμύρια κύτταρα και διατηρούνται έως έναν αιώνα, συσσωρεύουν μεταλλάξεις.

Ο DeGregori  εξήγησε ότι το γεγονός ότι έχει κάποιος μεταλλάξεις δεν προκαλεί έκπληξη με βάση γνωστά ποσοστά μεταλλάξεων. Κάτι που δείχνει αυτή η έρευνα, είναι ότι χρειάζεται να αρχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτές τις μεταλλάξεις και στο πώς ή αν προκαλούν καρκίνο, από διαφορετική σκοπιά.

Ο Edward Evans, του University of Colorado, δήλωσε ότι για να κατανοήσουμε τη γένεση του καρκίνου πρέπει να εξετάσουμε φυσιολογικό ιστό. Μέχρι να αναπτυχθεί σε καρκίνο, όλες οι μεταλλάξεις είναι εκεί και δεν γνωρίζουμε πάντα ποια συμβάλλει στη γένεση του καρκίνου.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι υπήρχε η ιδέα πως πολλές μεταλλάξεις σε ανθρώπους θα ήταν ογκογόνες αλλά δεν ήταν γνωστό πόσες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα αυξάνονταν καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά δεν γνώριζαν ποια γονίδια θα ξεχώριζαν ούτε πόσα κύτταρα θα είχαν πράγματι αυτές τις ογκογόνες μεταλλάξεις.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι έχουμε περίπου 3 τρισ. κύτταρα στο σώμα -100 δισ. κύτταρα με ογκογόνες μεταλλάξεις δεν είναι η πλειοψηφία  του συνολικού αριθμού κυττάρων.

Αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, αν σκεφτούμε ότι χρειάζεται μόνο ένα κύτταρο για να προκληθεί καρκίνος.

Αν υπάρχουν δισεκατομμύρια κύτταρα με αυτές τις μεταλλάξεις αλλά όχι ένδειξη καρκίνου, τι σημαίνει αυτό; Τι σημαίνει να υπάρχουν αυτές οι ογκογενικές μεταλλάξεις στο σώμα;

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να πανικοβληθούν, δήλωσε ο ερευνητής. Η πλειοψηφία των μεταλλάξεων δεν κάνει τίποτα και δεν προκαλεί προβλήματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Aging and Cancer.

Πηγές:
Aging and Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό