Για όσους δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί και πόσο…πίσω είναι δήθεν η Ελλάδα στην επέλαση της Όμικρον, αρκεί να αναφέρουμε ότι η χώρα μας "έγραψε" χθες, περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ακόμη και από τη Μεγάλη Βρετανία.
Περισσότερα κρούσματα, αναλογικά, έγραψαν μόνο η Δανία και η Γαλλία (ως την ώρα που γραφόταν το κείμενο, δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα η Ισπανία). Όχι ότι έχει σημασία, αλλά σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, βρεθήκαμε χθες δίπλα στη Ρωσία των…140 εκατ. κατοίκων, όπου προφανώς δεν έχει ξεσπάσει ακόμη η Όμικρον!
Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα λεγόμενα τόσο του ΕΟΔΥ και της επιτροπής επιστημόνων, όσο και των στελεχών της κυβέρνησης, είχαμε το τελευταίο διάστημα μια παταγώδη αποτυχία επιδημιολογικής επιτήρησης, σε βαθμό που σοκάρει. Τα όσα συμβαίνουν, τα κρούσματα, τα λύματα, αποδεικνύουν ότι τα όσα π.χ. έλεγε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ (και επιδημιολόγος!) Θεοκλής Ζαούτης είχαν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο!
Κάπως έτσι φτάσαμε στο ανήκουστο να ανακοινώνουν τη Δευτέρα μέτρα για τις 03 Ιανουαρίου κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών, για να τα πάρουν πίσω, (ή μάλλον να τα φέρουν μπροστά) το μεσημέρι της… επόμενης ημέρας. Τι να πει κάποιος για τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον ομόλογο του της Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που γυροβολάνε στα κανάλια περιφέροντας τοποθετήσεις a la carte;
Πραγματικός τραγέλαφος, που βεβαίως απαιτεί απάντηση και σε ένα "καυτό" ερώτημα.
Για ποιο λόγο συνεδρίασε Δευτέρα η Επιτροπή; Και μάλιστα Δευτέρα μετά το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων; Σε ποια στοιχεία στήριξε τις αποφάσεις της; Τι ακριβώς θα μπορούσε να διαπιστώσει, σε σχέση με το τι συνέβη στο τριήμερο αυτό, την αμέσως επόμενη μέρα;
Η απάντηση βεβαίως είναι… τίποτε.
Για αυτό και καταλήξαμε σε τραγέλαφο, διότι καταφανώς η επιτροπή συνεδρίασε τη Δευτέρα για να ευλογήσει "προειλημμένες" αποφάσεις, τις οποίες απαξίωσε η Όμικρον μέσα σε λίγες ώρες!
Η μανία της προβολής και οι προβλέψεις για τα… μπάζα
Ίσως ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι προβεβλημένα μέλη της όπως ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προχώρησαν σε δηλώσεις και προβλέψεις το βράδι της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης, που αποδεικνύονται ιλαροτραγικές (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) και σίγουρα όχι αντάξιες επιστημόνων που σέβονται τον εαυτό τους και θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί, μετά από δύο χρόνια πανδημίας (και τηλεόρασης) ότι ο κόσμος βλέπει, ακούει, θυμάται και κρίνει.
Ο κ. Μαγιορκίνης γνωρίζοντας ότι είχαμε πάνω από 9.000 κρούσματα σε περίπου δεκαπλάσια τεστ, έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να "εκτιμήσει", ότι χθες Τρίτη θα είχαμε περίπου 12.000 κρούσματα (μόλις τρεις μέρες νωρίτερα βέβαια στις 24/12 "έβλεπε" ότι θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα τον… Γενάρη, κι έπεσε όσο έξω θα μπορούσε να πέσει κάποιος.
Έσπευσε επίσης το βράδυ της Δευτέρας, να δηλώσει ότι τα μέτρα μπορούν να περιμένουν τον Γενάρη, διότι δεν περιμένουμε νέα πίεση στο σύστημα Υγείας: "Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα Υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή, όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα".
Ποιες ακριβώς είναι όλες αυτές οι μελέτες που δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ακριβώς στο 20% της Δέλτα σε νοσηλείες και θανάτους επί των κρουσμάτων, δεν μας είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Γνωρίζουμε όμως ότι αρκετοί άλλοι επιστήμονες διεθνώς, όχι μόνον περιμένουν περισσότερα στοιχεία για να βγάλουν συμπεράσματα για την Ευρώπη (όπου δεν έχει καλοκαίρι όπως στη Νότια Αφρική, ούτε μέσους όρους ηλικίας στα 27 - 28 χρόνια) αλλά και μεταξύ της Ευρώπης, σε πληθυσμούς με υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων, όπως η Ελλάδα.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως αισθάνεται σήμερα ο κ. Μαγιορκίνης κι αν έχει έτσι κι αλλιώς ξεχάσει ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη πάνω από 630 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία, οπότε δε χρειάζονται και πολλοί ακόμη για να "κρασάρει" εντελώς το ΕΣΥ!
Από κοντά βεβαίως και ο κ. Εξαδάκτυλος ο οποίος το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν σπάσει τα… καντράν η καταμέτρηση κρουσμάτων, όχι μόνο δήλωσε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος να ληφθούν τα μέτρα στις 3 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας πως άλλες χώρες στην Ευρώπη "κλείνουν" γιατί είναι…τρεις εβδομάδες μπροστά στην πορεία της πανδημίας, (σ.σ. καλά πήγε κι αυτό), αλλά έσπευσε να "μαντέψει" ως Κάλχας, ότι το 2022 θα είναι “virus free” χρονιά και ότι θα φάμε…. λαγάνα με ηρεμία! Προφανώς, μιλάει με το Θεό.
Η ανάκτηση θεσμικής αξιοπιστίας είναι απόλυτη ανάγκη
Όλα αυτά θα ανήκαν στη σφαίρα της γραφικότητας, στην οποία καθένας έχει δικαίωμα, αν δεν αφορούσαν επιστήμονες που βγαίνουν στην τηλεόραση και μάλιστα με τον μανδύα του μέλους της επιτροπής ειδικών, για να μιλήσουν αξιόπιστα στον κόσμο.
Οπότε, τίθεται θέμα όχι απλώς προσωπικής, αλλά θεσμικής αξιοπιστίας, ακριβώς την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμη ένα κύμα της πανδημίας με νέα, κι εν μέρει άγνωστα χαρακτηριστικά, ένα κύμα που πλέον εξουδετερώνει πολύ σημαντικά την άμυνα των διπλά και τριπλά εμβολιασμένων στη μετάδοση, παρότι φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν αυξημένη προσωπική προστασία. Κι αυτό από μόνο του ανατρέπει δεδομένα, με τρόπο όχι ευχάριστο.
Η κυβέρνηση, αρχής γενομένης στο πέρας του θέρους, έσπευσε - δυστυχώς - να διαμορφώσει μια εικόνα "τέλους" της πανδημίας, κι εμμέσως πλην σαφώς να απαξιώσει την επιτροπή ειδικών που "απαντάει όταν ερωτάται" κατά την περίφημη δήλωση του κ. Βορίδη.
Τώρα, υποχρεωτικά την… ξαναθυμάται, κι αυτό είναι καλό. Αρκεί τα μέλη της επιτροπής να ενεργούν κατά συνείδηση, κι όχι κατά παραγγελία, αλλά και να προστατεύουν οι ίδιοι το κύρος τους, αποφεύγοντας εκτιμήσεις και προβλέψεις επί παντός επιστητού. Καλύτερα να μιλούν για όσα γνωρίζουν καλά.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά το "τσουνάμι" της Όμικρον, θα απαιτηθεί αρκετή σοφία, από την πλευρά των ειδικών, αλλά και των κυβερνόντων, όπως και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στο μέρος της ευθύνης που της αναλογεί.
Διότι τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, καθιστούν ένα μέρος της κοινής γνώμης πολύ πιο επιφυλακτικό στα κελεύσματα. Κι ένα άλλο, ευτυχώς πολύ μικρότερο, έως και επιθετικά αντίθετο σε νέους περιορισμούς και υποχρεωτικότητες οποιουδήποτε είδους.
Αν δεν υπάρξει η δέουσα προσοχή, μπορεί να χαθεί εντελώς η μπάλα…
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών