Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων που έχουν καταθέσει 14 εταιρείες στη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την προμήθεια δραστικών ουσιών. Ο έλεγχος θα γίνει από το ίδιο το ΕΚΑΠΥ και μιλάμε για τρεις διαγωνισμούς συνολικής αξίας άνω των 220 εκατ. ευρώ. Αν και όπως λέγεται, ο τελευταίος διαγωνισμός (ΕΚΑΠΥ 4) πιθανότατα να καθυστερήσει να ολοκληρωθεί λόγω δικαστικής εμπλοκής που προκλήθηκε από εταιρεία, καθώς σε αυτόν αναφέρονται δραστικές, η πατέντα των οποίων έληξε πρόσφατα και άρα δεν υπάρχουν πωλήσεις από τα καινούργια γενόσημα με την ίδια δραστική που έχουν κυκλοφορήσει εταιρείες. 

Οι τρεις αυτοί διαγωνισμοί είναι οι εξής:

1. ΕΚΑΠΥ_2/2021 : Διενέργεια διεθνούς, ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο με εκτελεστικές συμβάσεις χωρίς επαναδιαγωνισμό, για την προμήθεια τριάντα (30) δραστικών ουσιών (CPV 33690000-3) με προσυμφωνημένο ποσοστό επιμερισμού στη συμφωνία-πλαίσιο της συνολικής ποσότητας των εν λόγω δραστικών για δύο έτη με δικαίωμα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 34.168.095,89 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για κάθε έτος της συμφωνίας-πλαίσιο και συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη 68.336.191,79 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τα δύο (2) έτη της συμφωνίας-πλαίσιο.

2. ΕΚΑΠΥ_3/2021 : Διενέργεια διεθνούς, ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο με εκτελεστικές συμβάσεις χωρίς επαναδιαγωνισμό, για την προμήθεια είκοσι δύο (22) δραστικών ουσιών (CPV 33690000-3) με προσυμφωνημένο ποσοστό επιμερισμού στη συμφωνία πλαίσιο της συνολικής ποσότητας των εν λόγω δραστικών για δύο έτη με δικαίωμα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 36.171.004,33 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για κάθε έτος της συμφωνίας πλαίσιο και συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη 72.342.008,67 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τα δύο (2) έτη της συμφωνίας- πλαίσιο.

3. ΕΚΑΠΥ_4/2021 : Διενέργεια διεθνούς, ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού με τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο με εκτελεστικές συμβάσεις χωρίς επαναδιαγωνισμό, για την προμήθεια δεκατριών (13) δραστικών ουσιών (CPV 33690000-3) με προσυμφωνημένο ποσοστό επιμερισμού στη συμφωνία-πλαίσιο της συνολικής ποσότητας των εν λόγω δραστικών για δύο έτη με δικαίωμα παράτασης για ένα (1) ακόμη έτος. Η δαπάνη ανέρχεται στα 41.525.130,84 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για κάθε έτος της συμφωνίας πλαίσιο και συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη 83.050.261,69 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τα δύο (2) έτη της συμφωνίας-πλαίσιο.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος οι εταιρείες που θα περάσουν στην επόμενη φάση, δηλαδή να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην όλη διαδικασία που θα διενεργούνται μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων). 

Μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σε περίπτωση που προκύψουν τουλάχιστον τρεις (3) αποδεκτές προσφορές, η ποσότητα του εκάστοτε τμήματος υποδιαιρείται ως κάτωθι:  σε ποσοστό πενήντα επί τοις εκατό (50%) στον προσφέροντα τη χαμηλότερη τιμή, σε ποσοστό τριάντα επί τοις εκατό (30%) στον προσφέροντα τη δεύτερη κατά σειρά χαμηλότερη τιμή, υπό τον όρο ότι η τιμή αυτή δεν αποκλίνει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) από τη χαμηλότερη τιμή, για το οικείο τμήμα της συμφωνίας – πλαίσιο και σε ποσοστό είκοσι επί τοις εκατό (20%) στον προσφέροντα την τρίτη κατά σειρά χαμηλότερη τιμή, υπό τον όρο ότι η τιμή αυτή δεν αποκλίνει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του τριάντα τοις εκατό (30%) από τη χαμηλότερη τιμή, για το οικείο τμήμα της συμφωνίας-πλαίσιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD