Όποιος κάνει μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD και έχει κλείσει ραντεβού για τη δεύτερη τις επόμενες μέρες, δεν θα υφίσταται το πρόστομο των 100 ευρώ τον μήνα.

Αυτό ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση δεν μελετά αυτή τη στιγμή επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως ανέφερε, θα εξαιρεθούν από τα πρόστιμα όσοι έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων Υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν, καθώς και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό.

Πρόστιμα δεν θα επιβληθούν και σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Όπως ανέφερε, "σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ, το οποίο θα διατεθεί εξ ολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας".

Πιστοποιητικό

Τόνισε, επίσης, πως όσοι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν συμπληρώσει επτάμηνο από το εμβολιασμό τους και με τις δυο δόσεις, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη, καθώς δεν θα ανανεωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό αφορά όλους τους ενήλικους.

Για το αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, σημείωσε πως εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα.

Εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα της συγκεκριμένες παραλλαγής ανέρχονται στο 90%, αλλά στις νοσηλείες είναι στο 50 - 50 με τη Δέλτα.

Πηγές:
Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιός γρίπης πτηνών στα λύματα αμερικανικών πόλεων - Προς νέα πανδημία;
Πόσοι 'Ελληνες θα δέχονταν εμφύτευμα στον εγκέφαλο
Διαφορές στον τρόπο που ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις απειλές σε άνδρες και γυναίκες [μελέτη]