Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων, που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται από τους επιστήμονες της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη, που έγινε σε 90 ασθενείς, με τη συνδρομή κλινικών COVID-19 και ΜΕΘ COVID-19 του ίδιου νοσοκομείου και το Ανοσολογικό Τμήμα του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, έδειξε μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό, καθώς και ταχύτερη ανάρρωση σε όσους είχαν πάρει το "ζωντανό" φάρμακο των Τ-λεμφοκυττάρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν ελπίδες για αποτελεσματική και γρηγορότερη ανάρρωση νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της καινοτόμου έρευνας και μέχρι πριν από λίγες μέρες διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του "Γ. Παπανικολάου", Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος (φωτογραφία).

Η θεραπεία μετατρέπει σε "ζωντανό φάρμακο" εντός του ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν από δότες που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενούς, αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τον ιό ως "εισβολέα" πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν.

Πολύ καλύτερη επιβίωση, γρηγορότερη ανάρρωση

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης και ενδεχομένως δυσμενούς έκβασης, είχαν λεμφοπενία, βιοδείκτες κακής πρόγνωσης και πνευμονία. Από τους 90, οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό (ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα, δηλαδή την καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, (ομάδα Β).

Όπως έδειξε η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την πρότυπη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση υπήρξε απόλυτα ασφαλής χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και πολύ καλά ανεκτή από τους λήπτες.

Τα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων παράχθηκαν από 30 υγειονομικούς δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και αναρρώσει. Από κάθε δότη προέκυψαν περίπου 10-15 δόσεις κυττάρων. Αυτές αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα κυτταρικών προϊόντων και συντηρήθηκαν στο υγρό άζωτο ώστε να είναι έτοιμες για τους ασθενείς που θα ήταν επιλέξιμοι για την κλινική μελέτη. Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις. Για να δοθούν ειδικά Τ λεμφοκύτταρα σε άλλον ασθενή, πέραν της μελέτης, απαιτείται ειδική έγκριση από τον ΕΟΦ.

Οι συντελεστές

"Είμαι ευτυχής που η μελέτη διεξάχθηκε και ολοκληρώθηκε όσο ήμουν ακόμη Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής", αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αφυπηρέτησε την 1η Ιανουαρίου έπειτα από 43 χρόνια προσφοράς στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ευχαρίστησε τους χορηγούς της μελέτης, που έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να την διεξάγουν. Συγκεκριμένα, την Επιτροπή "Ελλάδα 2021, που έδωσε 230.000 ευρώ, τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και πολίτες που πρώτοι έτρεξαν και έδωσαν τον οβολό τους", όπως αναφέρει.

"Ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν όλοι οι ερευνητές της μελέτης και οι δότες υγειονομικοί, που πρόθυμα και συνειδητά προσέφεραν το αίμα με τα λεμφοκύτταρα", τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κάνει ειδική μνεία στις δύο κύριες ερευνήτριες που συνέλαβαν την ιδέα της μελέτης και σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης:

  • Την Ευαγγελία Γιαννάκη, διευθύντρια αιματολόγο, υπεύθυνη της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής θεραπείας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και
  • Την Αναστασία Παπαδοπούλου, βιοχημικό, ειδική στην Κυτταρική Θεραπεία και κάτοχο της τεχνογνωσίας παρασκευής ειδικών λεμφοκυττάρων κατά ιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη