Σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δείχνουν να είναι οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά, όσον αφορά τα ενέσιμα σκευάσματα, ενώ αρκετά πιο κάτω από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη είναι οι ελλείψεις της χώρας σε ταμπλέτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δελτία 27 χωρών που περιλαμβάνονται ως μέρος της ευρωπαϊκής μελέτης «Μελλοντική φαρμακευτική νομοθεσία — μελέτη για τις ελλείψεις φαρμάκων». Σκοπός αυτών των δελτίων είναι να παρέχουν μια συνοπτική επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ (όπως ίσχυε τότε που συλλέχθηκαν τα δεδομένα), να περιγράφουν τα ισχύοντα νομικά πλαίσια και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη ή τον μετριασμό των ελλείψεων,καθώς και ποια πρόσθετα μέτρα εξετάζονται ανά κράτος μέλος. 

Ειδικότερα για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι, οι πληροφορίες για κοινοποιημένες ελλείψεις χρονολογούνται μόλις το 2019. Κατά συνέπεια, δεν είναι είναι δυνατόν να διαπιστωθούν οποιεσδήποτε πιο μακροπρόθεσμες τάσεις, εκτός από την επισήμανση μιας μικρής αύξησης μεταξύ του 2019 και 2020.

Οι κοινοποιηθείσες ελλείψεις αφορούσαν συχνότερα γενικά αντιλοιμώδη (19%), φάρμακα που δρουν στο καρδιαγγειακό σύστημα (14%) και φάρμακα που δρουν στο νευρικό σύστημα (14%).


Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά υψηλότερο μερίδιο ελλείψεων για φάρμακα που χορηγούνται ως ενέσιμα ή με έγχυμα (37% στην Ελλάδα έναντι 23% μέσος όρος ΕΕ), ενώ το μερίδιο των ελλείψεων που χορηγούνται ως ταμπλέτες είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (26% στην Ελλάδα έναντι 45% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ).

Επισκόπηση των βασικών αιτιών

Για την πλειονότητα των ελλείψεων που αναφέρθηκαν από την Ελλάδα, δεν αναδείχτηκαν βασικές αιτίες. Ωστόσο, οι πιο συχνά αναφερόμενες βασικές αιτίες που προκαλούν τις ελλείψεις στην αγορά και αναφέρθηκαν ήταν η αυξημένη ζήτηση (6%), εμπορικοί λόγοι (5%), και λόγοι που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (5%).

Ένα άρθρο στο Lancet για την Υγεία στην Ελλάδα, αναφέρει ότι μετά το 2010, με το χρέος, η χώρα επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς αρκετές εταιρείες έδωσαν προτεραιότητα σε πιο σταθερές αγορές, με λιγότερες καθυστερήσεις πληρωμών. 

Πηγές:
https://op.europa.eu/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κομισιόν ενέκρινε γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές
Βιοτρομοκρατία: Η επικοινωνία κινδύνου και η εκπαίδευση του κοινού
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή