Οι ευρωπαϊκές αρχές φαρμάκων εξέδωσαν συστάσεις για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε αγωνιστές υποδοχέων του γλυκογόνου πεπτιδίου 1 (GLP-1) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν Ozempic (σεμαγλουτίδη), Saxenda (λιραγλουτίδη), Trulicity (ντουλαγλουτίδη) και Victoza (λιραγλουτίδη).

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων (HMA) τονίζουν εκ νέου στους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τις εγκεκριμένες χρήσεις τους και ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται αυστηρά οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές.

"Οι συστάσεις είναι μια υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε χρήση εκτός των ενδείξεων θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ελλείψεις", δήλωσε ο Karl Broich, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών και πρόεδρος της HMA, σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι η χρήση εκτός ετικέτας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, επειδή οι αγωνιστές του GLP-1 εμφανίζουν μερικές φορές σοβαρές παρενέργειες.

Μείζον πρόβλημα 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ένας στους έξι Ευρωπαίους ζει σήμερα με παχυσαρκία. Επίσης, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προβλέπεται να φτάσει τα 38 εκατομμύρια έως το 2030. "Η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα συνεχίζει να αυξάνεται και η τρέχουσα προσφορά δεν μπορεί να συμβαδίσει", δήλωσε ο Emer Cooke, εκτελεστικός διευθυντής του EMA, στη συνέντευξη Τύπου.

"Οι ασθενείς στους οποίους έχουν συνταγογραφηθεί αγωνιστές GLP-1 κινδυνεύουν με διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής τους. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους τους, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα κορτιζόλης και ενδεχομένως οδηγώντας σε ανάκτηση βάρους, χειρότερη ποιότητα ζωής και κίνδυνο να τεθεί σε κίνδυνο η συνεχιζόμενη θεραπεία τους", δήλωσε ο Euan Woodward, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, στο Medscape Medical News.

Η υψηλή ζήτηση για αυτά τα φάρμακα τροφοδότησε επίσης μια διαδικτυακή αγορά για φάρμακα κατώτερης ποιότητας και ψευδεπίγραφα. Η χρήση ψευδεπίγραφων φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, δήλωσε ο Cooke.

"Οι ελλείψεις αποτελούν μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και απαιτούν επείγουσα και συντονισμένη δράση σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά και σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων, των επαγγελματιών Υγείας, των φαρμακοποιών και φυσικά των ασθενών", τόνισε.

Πηγές:
https://www.medscape.com/viewarticle/europe-acts-address-glp-1-drug-shortages-2024a1000c8f?form=fpf , https://www.ema.europa.eu/en/news/eu-actions-tackle-shortages-glp-1-receptor-agonists

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας