Τα αδιάθετα εμβόλια κατά της γρίπης στο τρέχον εμβολιαστικό πρόγραμμα της περιόδου 2021 - 2022 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 300.000 έως και 400.000 δόσεις, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν προβλέπεται να πιαστούν σε απόλυτο βαθμό οι στόχοι που είχαν αρχικά προσδιοριστεί βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων για τους ασθενείς το προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, φημολογείται ότι εξετάζονται από την πλευρά του υπουργείου Υγείας διάφορα σχέδια προκειμένου να τονώσουν τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, μεταξύ των οποίων να ισχύσει η χειρόγραφη συνταγή και όχι μόνο η ηλεκτρονική που ισχύει τώρα, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβαση των ασθενών στα εμβόλια. Παρά το θετικό πνεύμα της απόφασης, η φετινή περίοδος δεν πρόκειται να ευνοηθεί σημαντικά, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη της εμβολιαστικής περιόδου.
Μολονότι, όπως τονίζουν, στην παρούσα φάση τα αδιάθετα εμβόλια αγγίζουν τις 600.000 δόσεις, ο φόβος του συνδυασμού της γρίπης με την μετάλλαξη Όμικρον που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι και τόσο "αθώα" και το δεδομένο ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο ακόμη και τώρα να οχυρώσει κάποιος τον οργανισμό του απέναντι σε ιούς, καθώς μπορεί να εμβολιαστεί κατά της γρίπης μέχρι και το Μάρτιο θα μειώσει τον αριθμό των αδιάθετων εμβολίων το προσεχές διάστημα.
Πηγές αναφέρουν ότι τρεις είναι οι βασικές αιτίες που δεν προχώρησε ικανοποιητικά - τουλάχιστον μέχρι τώρα - το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την γρίπη:
- Η σύγχυση που προκλήθηκε στους πολίτες από τις αντικρουόμενες απόψεις επιστημόνων, για το εάν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί κατά του Κορωνοϊού και κατά της γρίπης
- Η συνειδητή επιλογή από τους πολίτες να προχωρήσουν τελικώς στην αναμνηστική δόση κατά του Κορωνοϊού θεωρώντας ότι αυτός είναι πιο επικίνδυνος από τη νόσο.
- Δεν υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά έτσι όπως έπρεπε το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Οι ποσότητες που διατέθηκαν για την περίοδο 2021-2022
Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά φέτος διατέθηκαν στην αγορά: 2,7 εκατ. εμβόλια από τη ΒΙΑΝΕΞ, 1.080.000 από τη Glaxo και 585.000 από τη Viatris, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 4.365.000 εμβόλια, τα οποία είναι αυξημένα από τα 4,2 εκατ. εμβόλια του 2020. Αν ισχύουν οι εκτιμήσεις περί των 600.000 αδιάθετων στην παρούσα φάση εμβολίων, αυτό σημαίνει ότι έχουν διενεργηθεί 3,8 εκατ. εμβολιασμοί .
Ας μην ξεχνάμε ότι, τυχόν σημαντικές επιστροφές, θα οδηγήσουν σε συντηρητικές προβλέψεις τις εταιρείες για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στις περιόδους των σημαντικών ελλείψεων.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αυξημένα τα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη
Σε ενημέρωση που κυκλοφόρησε στις αρχές του Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό (της γρίπης) που βρέθηκαν και εντοπίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεπέρασε τον αναμενόμενο. Κάθε χρόνο, το 5-15% του πληθυσμού προσβάλλεται από γρίπη, οδηγώντας σε 3-5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρής γρίπης και περίπου 650.000 θανάτους παγκοσμίως.
Τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για αυτό;
1. Παρακολουθήστε την κατάσταση
Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται στην Περιφέρεια και ποια στελέχη του ιού είναι κυρίαρχα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες να προετοιμαστούν για την κορύφωση της σεζόν. Οι χώρες θα πρέπει να διεξάγουν ιολογική και κλινική επιτήρηση της γρίπης για να χαρακτηρίσουν τους τύπους του ιού που κυκλοφορολυν, να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της εποχικής γρίπης και να μετρήσουν την πιθανή σοβαρότητα της νόσου.
2. Εμβολιάστε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο
Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου από μόλυνση περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους και άτομα με χρόνιες υποκείμενες παθήσεις. Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ/Ευρώπη συνιστά να εμβολιάζονται όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης από γρίπη, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
3. Χρησιμοποιήστε αντιιικά φάρμακα σε άτομα που έχουν μολυνθεί
Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης αντιικών θεραπειών, σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες, για όσους έχουν μολυνθεί από γρίπη και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, για την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων και τη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που ήδη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της CοVιD-19.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού