Από τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν κυκλικά τις γενικές εφημερίες, μόνο τα δύο (Γ. Παπανικολάου και Παπαγεωργίου) διαθέτουν Πνευμονολογικές κλινικές. Αποτέλεσμα είναι, μέχρι σήμερα, να μην εφημερεύει πνευμονολόγος τις μισές μέρες το χρόνο, δηλαδή αυτές που η γενική εφημερία πραγματοποιείται από το Ιπποκράτειο ή το ΑΧΕΠΑ. Τις ημέρες αυτές, τα πνευμονολογικά περιστατικά είτε περιμένουν την επόμενη μέρα, είτε αντιμετωπίζονται από παθολόγους και αν χρειαστεί διακομίζονται σε ένα από τα νοσοκομεία που διαθέτουν Πνευμονολογική Κλινική.

Αυτό αλλάζει μερικώς, έπειτα από την ορκωμοσία των τριών πρώτων πνευμονολόγων που θα στελεχώσουν την υπό σύσταση νέα Πνευμονολογική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα εφημεριών το δημόσιο σύστημα Υγείας της πόλης θα στερείται υποστήριξης από πνευμονολόγο τη μία στις τέσσερις μέρες, από μία στις δύο μέχρι σήμερα.

"Φανταστείτε να εφημερεύει ένα νοσοκομείο για καρδιολογικά περιστατικά, χωρίς καρδιολόγο. Να πάει ένας 40άρης - 45άρης με έμφραγμα και να δει εκεί ότι για τα εμφράγματα εφημερεύουν οι παθολόγοι", λέει στο iatronet.gr ο επεμβατικός πνευμονολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ηρακλής Τιτόπουλος (φωτογραφία), που εδώ και χρόνια προσπαθεί να δώσει λύση στο θέμα με διαβήματα, διαμαρτυρίες στο υπουργείο, νομικές κινήσεις και προσφυγή στον Ιατρικό Σύλλογο.

Τις εξελίξεις επιτάχυνε η πανδημία κορωνοϊού, που ανέδειξε σε κυρίαρχη την συγκεκριμένη ειδικότητα. Την Τρίτη ορκίστηκαν οι πρώτοι τρεις πνευμονολόγοι στο Ιπποκράτειο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τιτόπουλο, προκηρύσσονται άμεσα άλλες τρεις θέσεις, συν δύο επικουρικών. "Οι συνάδελφοι αναλαμβάνουν άμεσα ρόλο και υπηρεσία. Εντάσσονται στο σύστημα εφημεριών και ξεκινάνε τη διαδικασία για την οργάνωση της Κλινικής. Εκτιμώ πως εντός του 2020 θα χαρούμε μια μεγάλη κλινική, 30 κρεβατιών, πλήρως οργανωμένη, με εργαστήρια, εξοπλισμό και δύναμη 8 γιατρών. Μέσα σε δύο χρόνια το αργότερο θα έχουμε το δικαίωμα να έχουμε και ειδικευόμενους, ήδη όμως έχουμε κανονίσει να υπάρχει ροτέισιον με ειδικευόμενους από τις παθολογικές κλινικές", αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχτεί η πνευμονολογία ως μια από τις πρωταρχικές παθολογικές ειδικότητες και στην Ελλάδα, κάτι που σε άλλες χώρες όπως η ΗΠΑ είχε συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. "Οι πνεύμονες είναι το μοναδικό εσωτερικό όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και έτσι δέχεται πάρα πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον. Αυτό δεν συμβαίνει με την καρδιά, το νεφρό, το στομάχι, το έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ, τον σπλήνα", σημειώνει.

Οι τέσσερις λόγοι για το ρεκόρ θανάτων

Ο κ. Τιτόπουλος εντοπίζει σε τέσσερις κυρίως παράγοντες τις αιτίες των συνεχιζόμενων αρνητικών ρεκόρ που καταγράφει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό.

  1. Η ίδια η δομή του συστήματος Υγείας, η οποία είναι δύσκολο ως αδύνατο να αλλάξει εν μέσω υγειονομικού πολέμου. Η χώρα ήταν δομημένη ώστε να παρέχει μια κεντρική υγειονομική κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και λιγότερη στην επαρχία. Σε κοντινές αποστάσεις υπάρχουν πολλά νοσοκομεία, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές όλων των ειδικοτήτων και χωρίς εντατικές μονάδες.
  2. Η καθυστερημένη προσφυγή στο νοσοκομείο. "Πολλοί Έλληνες προσπαθούν να αποφύγουν να πάνε στο νοσοκομείο και κάνουν γιατροσόφια γιατί φοβούνται ότι αν περάσουν τα σκαλοπάτια του νοσοκομείου θα διασωληνωθούν, θα μπουν σε μηχανήματα και ίσως να καταλήξουν".
  3. Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε κρίσιμες ηλικίες. Περίπου 300.000 άνθρωποι άνω των 60 - 65 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο σε αυτή την ηλικία, στην οποία έχουμε κυρίως τους θανάτους.
  4. Λάθος ο τρόπος εκτίμησης των θανάτων. Είναι άλλο να πεθάνεις από τον κορωνοϊό και άλλο να πεθάνεις με τον κορωνοϊό. Δεν μπορεί ένας ασθενής σε τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας ή ένας καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο να καταλήξει και επειδή είχε και Όμικρον να χρεωθεί σαν θάνατος από τον κορωνοϊό. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες, σημειώνει.

Τρία θετικά που θα αφήσει η πανδημία

Ο πρόεδρος της ΕΝΘΕ, που διευθύνει την Πνευμονολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αισιοδοξεί πως με την πειθώ σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, με τον ετήσιο εμβολιασμό του πληθυσμού και με το "όπλο" των αντιικών φαρμάκων στη φαρέτρα, ο ιός θα περάσει σε μια φάση ενδημικότητας, κατά την οποία δεν θα προκαλεί τρόμο και θα αντιμετωπίζεται όπως άλλοι ιοί.

Προβλέπει πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα θα είναι οι επιπτώσεις του Long COVID, για την αντιμετώπιση των οποίων θα απαιτηθεί συνέργεια πολλών ιατρικών ειδικοτήτων.

Η συνεργασία όλων απέναντι στον κοινό εχθρό είναι ένα από τα τρία θετικά που κατά την άποψή του θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Τα άλλα δύο είναι η ανάγκη ριζικών μεταβολών σε δομές του συστήματος υγείας, αλλά και τα άλματα της φαρμακοβιομηχανίας, που θα φέρουν σύντομα νέα φάρμακα και εμβόλια για πολλές ασθένειες.

"Εκτιμώ ότι τόσο τα mRNA εμβόλια, όσο και άλλες μορφές πρόληψης και πρώιμης αντιμετώπισης πολλών νοσημάτων θα μπορούν να έρθουν άμεσα, εξαιτίας των ερευνών που έγιναν για τον κορωνοϊό. Πολύ σύντομα θα δούμε πράγματα εκπληκτικά", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD