Οι γιατροί πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις για τα αντι-ιικά φάρμακα νωρίς, πιο αργά την τρίτη μέρα, καθώς από την πέμπτη μέρα δεν λειτουργούν.

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως έχουν γίνει αιτήσεις και έχουν απορριφθεί 19. Έχουν υποβληθεί 1.436 αιτήσεις για αντι-ιικά χάπια. Το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν, ενώ από χθες λειτουργεί και το helpdesk.

Για τα παιδάκια που νοσηλεύονται, είπε πως το βρέφος 22 μηνών στο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης έχει μία μικρή βελτίωση, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένα και δύο 13χρονα σε νοσοκομεία της Αττικής. Το ένα εκ των δύο εισήλθε με τραύματα από τροχαίο και διαγνώστηκε θετικό στον ιό.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαγευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας, με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 34 έτη και το ένα τρίτο των νέων λοιμώξεων να αφορά παιδιά και εφήβους.

Τόνισε πως οι νοσηλευόμενοι είναι 4.500 σε ολόκληρη τη χώρα, με τους μισούς να είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Προειδοποίησε πως η Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα και ότι η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν προστατεύει.

Για το σύνδρομο MIS-C σε παιδιά, είπε πως στην Ελλάδα έως το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά.

Σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων, σχολίασε πως το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. "Παρότι βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, μάς απασχολεί η πίεση στο ΕΣΥ και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας", είπε.

Εκτίμησε, πάντως, πως η σταδιακή αποκλιμάκωση είναι εφικτή, αλλά στην παρούσα φάση έχουμε μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, που δεν την επιτρέπει.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ μείωση 5% σημειώθηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Ανέφερε πως στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα πλατό, με τη διασπορά να βρίσκεται σε υψηλό σημείο και τους "ακληρούς δείκτες" να αναμένεται να αποσυμπιεστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Για τη διασπορά της Όμικρον 2, είπε πως δεν σχετίζεται με την βραδεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η Όμικρον 2 δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 1.589 νεοαπομονωθέντα δείγματα (23 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου), τα 1.425 αφορούν την Όμικρον και τα 29 τα Όμικρον 2.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλικά ενεργές οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση
ΕΟΔΥ: 22 νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου - 9 ακόμη θάνατοι
Το ψηφιακό μας αντίγραφο, η γυναίκα που μίλησε ξανά και άλλες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία