Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος σε εβδομαδιαία βάση φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρκίνο, αναφέρει έρευνα στο BMC Medicine 

Ο κίνδυνος για καρκίνο είναι 2% χαμηλότερος σε ανθρώπους που τρώνε κρέας 5 φορές την εβδομάδα .ή λιγότερο έναντι όσων τρώνε περισσότερο, έδειξε η έρευνα.

Σε σύγκριση με όλους όσους τρώνε κρέας, ο κίνδυνος καρκίνου είναι 10% χαμηλότερος σε όσους τρώμε ψάρι αλλά όχι κρέας.

Χορτοφάγοι και Vegan έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με ανθρώπους που τρώνε κρέας περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα.

Ο Cody Watling του University of Oxford, δήλωσε ότι η χορτοφαγική διατροφή, η ψαροφαγία ή η διατροφή με χαμηλή ποσότητα κρέατος μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και πρόσθεσε ότι απαιτούνται νέες έρευνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 472.000 Bρετανών 40 έως 70 ετών οι οποίοι ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν ψάρι και κρέας. Οι ερευνητές υπολόγισαν την εμφάνιση νέων καρκίνων σε διάστημα 11 ετών.

Ποσοστό, 52%, ανέφεραν ότι έτρωγαν κρέας περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα ενώ 44% ότι κατανάλωναν 5 ή λιγότερες φορές.

Επιπλέον, το  2% δήλωσαν ότι έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας και το 2% ήταν χορτοφάγοι ή vegan.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 55.000, ή 12%, εμφάνισαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της έρευνας

Όσοι έτρωγαν κρέας 5 φορές ή λιγότερο την εβδομάδα είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν περισσότερο.

Ο κίνδυνος καρκίνου στον προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος σε άντρες που κατανάλωναν ψάρια αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος σε άντρες που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή έναντι όσων έτρωγαν κρέας περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα.

Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό έναντι όσων έτρωσαν κρέας περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι διατροφή με πολύ κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία