Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, στην προσπάθεια για «πράσινη διαχείριση» των απορριμμάτων στην Αττική και εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας έγινε σήμερα, μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ( ΕΔΣΝΑ) να εγκρίνει το πρακτικό, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο (2) νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι, γεγονός που εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι διαγωνισμοί που διεξάγονται για πρώτη φορά στην Αττική, αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά».
Οι νέες αυτές Μονάδες, που προβλέπονται στον νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής που πρόσφατα παρουσιάστηκε, όταν δοθούν σε λειτουργία αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή ( κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καθώς το 85% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, χωρίς καμία επεξεργασία) , αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.
Β. Κόκκαλης, Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ: Ο ΕΔΣΝΑ μαζί με τους 66 Δήμους της Αττικής προωθούν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης επισημαίνει ότι: «Σήμερα η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, εκπροσωπώντας τους Δήμους της Αττικής, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Οι νέες μονάδες που θα κατασκευαστούν, η προώθηση της ανακύκλωσης, η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, είναι τα αναγκαία βήματα για να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα στην Αττική.
Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, μαζί με την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που ήδη υλοποιείται και την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού, θα ανακουφίσουν σημαντικά τον υφιστάμενο χώρο ταφής που παρουσιάζει κορεσμό και θα βάλουν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σύστημα νέων υποδομών επεξεργασίας».
Προτεραιότητα στην ανακύκλωση
Γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη διαχείριση, όσες νέες μονάδες επεξεργασίας κι αν φτιάξουμε, αν δεν δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση .
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΔΣΝΑ με την καθοδήγηση και υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη υλοποιεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη.
Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που γίνεται από τον ΕΔΣΝΑ , θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Δήμων του Λεκανοπεδίου με μοντέρνες υποδομές ανακύκλωσης, μέσω σύμβασης – πλαίσιο. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η διανομή εκατοντάδων πράσινων γωνιών, νησίδων, «έξυπνων» οικίσκων και πολυκέντρων ανακύκλωσης, καθώς και υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης.
Παράλληλα, 60 κινητά «πράσινα σημεία» του ΕΔΣΝΑ εκτελούν σήμερα πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και συλλέγουν δεκάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας προνόμια σε περισσότερους από 50.000 εγγεγραμμένους χρήστες του συστήματος της πράσινης κάρτας ανακύκλωσης.
Σε εξέλιξη η διανομή εξοπλισμού στους Δήμους, για τη λειτουργία του συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων.
Παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας και της προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση, συνεχίζεται από τον ΕΔΣΝΑ η διανομή των καφέ κάδων και των ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων ( καφέ απορριμματοφόρα) που ξεκίνησε το 2020. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη μοιραστεί 93 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων σε 50 Δήμους και πάνω από 10.000 καφέ κάδοι όλων των διαστάσεων, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να μοιραστούν τουλάχιστον άλλα 87 οχήματα και πάνω από 15.000 κάδοι , στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Δήμων, γίνεται χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αφού έχουμε εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού