Ορίζοντα για μια παγκόσμια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τη ρύπανση από τα πλαστικά ανοίγουν σχεδόν 200 χώρες, καθώς συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για μια νέα, νομικά δεσμευτική συνθήκη του ΟΗΕ που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα, σε πείσμα εδραιωμένων συμφερόντων που επιχειρούν να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της, γράφουν οι Financial Times.
Η Περιβαλλοντική Συνέλευση του ΟΗΕ μιλά για ιστορικό βήμα, καθώς η νέα συμφωνία όχι μόνο θα αντιμετωπίζει την πλαστική ρύπανση στους ωκεανούς, αλλά θα αφορά τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών, από την παραγωγή έως την απόρριψη.
Πρόκειται για το πιο σημαντικό πολυμερές ψήφισμα ύστερα από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, δήλωσε η Ινγκερ Αντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. «Είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τις μελλοντικές γενιές, ώστε να ζήσουν με το πλαστικό αλλά να μην καταστραφούν απ' αυτό», δήλωσε.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, «θα ασκήσει πίεση στις μεγάλες πετρελαϊκές βιομηχανίες να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και να στρέψουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο προς την αναπλήρωση και επανάχρηση», δήλωσε ο Graham Forbes, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος της Greenpeace για τα πλαστικά.
Επίσης, είναι μια καταφανής νίκη για τις χώρες που έκαναν την πρόταση, με επικεφαλής το Περού και τη Ρουάντα, κόντρα στις πιέσεις του λόμπι του American Chemistry Council, που μεταξύ άλλων μελών περιλαμβάνει την ExxonMobil, τη Shell και την Dow. Το λόμπι πίεζε για ένα σχέδιο χαμηλών πτήσεων, όπως προτάθηκε από την Ιαπωνία και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, που θα αφορούσε μόνο τα απόβλητα και όχι την παραγωγή.
Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου, η ομάδα-ομπρέλα του Διεθνούς Συμβουλίου Χημικών Ενώσεων (ICCA) δήλωσε ότι «είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και υποστηρίζει πλήρως μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την πλαστική ρύπανση». Καμία χώρα δεν υπέβαλε αντιρρήσεις για το τελικό ψήφισμα, είπαν όσοι παρευρέθηκαν στη συνέλευση στο Ναϊρόμπι, όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών θα συγκροτήσει μια ειδική διαπραγματευτική επιτροπή που θα ξεκινήσει τις εργασίες της το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με στόχο να καταλήξει στη δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του 2024.
Η παραγωγή πλαστικού αυξήθηκε από 2 εκατ. τόνους το 1950 σε 348 εκατ. τόνους το 2017, δημιουργώντας μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας 522,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ The Pew Charitable Trusts το 2020. Η δυναμικότητα της βιομηχανίας προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040 και να βλάψει τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και τη βιοποικιλότητα, επιδεινώνοντας ταυτόχρονα την κλιματική αλλαγή λόγω των εκπομπών από την παραγωγή.
Η Ελεν Μακάρθουρ, πρώην ιστιοπλόος μεγάλων αποστάσεων που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία, είπε ότι η συνθήκη «θα επιτρέπει να υπολογίζονται τα απορρίμματα προτού δημιουργηθούν, όπως ταιριάζει σε μια εδραιωμένη κυκλική οικονομία».
Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου λόρδος Zac Goldsmith χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πραγματικά ιστορική».
Ομάδες καταναλωτών που χρησιμοποιούν πλαστικές συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, PepsiCo, Unilever και Nestlé, είχαν ζητήσει επίσης μια συνθήκη που θα καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πλαστικών και θα συμβάλει στη μείωση της τιμής του ανακυκλωμένου υλικού.
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού