Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να αναδείξει τη βαρβαρότητα του πολέμου, με πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές και πολύ χειρότερα: σε δομές Υγείας της υπό πολιορκία Ουκρανίας.

Αμαυρώνοντας τη γενναιότητα που τον χαρακτήριζε στις ηρωικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προβαίνει συστηματικά σε βομβαρδισμούς κατά αμάχων, με δικαιολογίες που κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προχθεσινού βομβαρδισμού στο μαιευτήριο - νοσοκομείο Παίδων της Μαριούπολης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διέψευσε τις δικαιολογίες της ρωσικής ηγεσίας, περί μη λειτουργίας του ιδρύματος, επιβεβαιώνοντας το πλήγμα και τους 17 τραυματισμούς νοσηλευόμενων και προσωπικού.

Ας έχουμε υπόψη πως ο ΠΟΥ δεν είναι "όργανο των Δυτικών". Είναι ένας Οργανισμός κοινής αποδοχής, που υπάγεται στον ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 30 επιθέσεις σε υποδομές Υγείας στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν προκαλέσει 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς. Τα 23 χτυπήματα αφορούν νοσοκομεία και τα 5 ασθενοφόρα.

Μεταξύ των δομών που έχουν πληγεί είναι δύο ιατρικές εγκαταστάσεις στη βόρεια Ουκρανία και ένα ψυχιατρείο στο Χάρκοβο.

Ερυθρός Σταυρός

Για το θέμα έχει εκδώσει ανακοίνωση και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού υπογραμμίζουν πως οι όροι της Σύμβασης της Γενεύης έχουν απόλυτη εφαρμογή στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να δείχνουν σεβασμό και να θέτουν κανόνες προστασίας των αμάχων κατά τις εχθροπραξίες. Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίζουν ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες.

"Η απαίτησή μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επείγουσα", σημειώνεται από τον Οργανισμό, με την επισήμανση πως δέχεται πλήθος κλήσεων από ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. "Τα στοιχεία με τις απώλειες αυξάνονται και οι δομές Υγείας αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν", αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να σημειώσουν:

"Οι επιθέσεις σε αμάχους και τις υποδομές τους, οι αδιάκριτες επιθέσεις και οι δυσανάλογες επιθέσεις απαγορεύονται. Οι αντιμαχόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την επίπτωση στους πολίτες. Να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αποφύγουν τη στόχευση στρατιωτικών στόχων, μέσα ή κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και να προστατεύουν τους πολίτες από τις επιπτώσεις των επιθέσεων".

Στρατηγική

Ο Βρετανός καθηγητής και στρατιωτικός αναλυτής Michael Clarke, κατήγγειλε σήμερα στο Skynews πως οι επιθέσεις σε δομές Υγείας είναι συνηθισμένες από τον ρωσικό στρατό.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Συρία, όπου το 2019 είχαν πληγεί 24 νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλοι εκπρόσωποι ξένων Οργανισμών βρίσκονταν τότε σε διαρκή επικοινωνία με τους υπεύθυνους των νοσοκομείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Clarke, υπήρξαν επιθέσεις στο Αλέπο και στη Χομς.

Οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν δημοσιοποιήσει και το παρακάτω γράφημα, με το μήνυμα "Προστατέψτε τη Φροντίδα Υγείας". Όπως αναφέρεται, "οι επιθέσεις σε δομές περίθαλψης αποτελούν παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Υγειονομικοί και ασθενοφόρα δεν πρέπει να αποτελούν ποτέ στόχους. Η Υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα